Eliška Šándorová Správy

Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Zdá sa vám zbytočné vypĺňať formulára o ceste do cudziny? Ak vám nič nehovorí KIC a Svetobežka, toto leto by ste ich nemali rozhodne podceniť. Novinkou je núdzová esemeska.

Ilustračný obrázok k článku Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet
Zdroj: TASR

Ak ste sa pre obavy z terorizmu rozhodli dovolenkovať v Európe, vedzte, že potenciálnou hrozbou už nie sú iba letoviská moslimských krajín. Toto leto bude poriadne horúco nielen dovolenkárom, ale aj policajtom. Európu čakajú masové podujatia.

Americká diplomacia varovala pred možným útokom na európsky futbalový šampionát, ktorý bude v júni a júli hostiť Francúzsko.

„Štadióny, fanúšikovské zóny a priestory s prenosom zápasov futbalového turnaja vo Francúzsku a po celej Európe sú možným terčom teroristov, rovnako ako aj iné veľké európske športové akcie a verejné zhromaždenia,“ uviedlo ministerstvo.

Washington upozorňuje aj Svetové dni katolíckej mládeže naplánované na koniec júla v poľskom Krakove. Zúčastniť sa ho má až 2,5 milióna osôb.

SMS nemažte

Keď prekročíte hranice Slovenska, príde vám tzv. uvítacia SMS s číslom na náš najbližší zastupiteľský úrad. Správu by ste si nemali vymazať počas celého pobytu v zahraničí.

Začiatkom tohto roku spustilo ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s národnými mobilnými operátormi novú službu, ktorá má zvýšiť bezpečnosť a komfort pri ceste do cudziny. V prípade mimoriadnej závažnej udalosti rezort zahraničných vecí naformuluje text správy o tom, čo sa stalo.

"Akonáhle sa niekde vyskytne nejaká situácia, povedzme v Paríži alebo v Bruseli, tak občania, ktorí majú slovenských mobilných operátorov a budú mať zapnutý telefón, dostanú varovnú sms čo, kde, ako a kde robiť,“ uviedol riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva Igor Pokojný. Náklady za službu znášajú operátori.

KIC a Svetobežka

Ministerstvo eviduje zhoršovanie bezpečnostnej situácie v niektorých štátoch sveta, ktoré v minulosti patrili medzi obľúbené turistické destinácie Slovákov. Tí sa častejšie obracajú na Konzulárne informačné centrum (KIC).

Minulú sezónu odpovedalo na otázky takmer 17-tisíc žiadateľov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom došlo k nárastu o 75 percent!

Ak smerujete mimo Slovenska, využiť môžete aj ministerskú Svetobežku. Ide o mobilnú aplikáciu pre operačné programy Android a iOS (Apple), ktorá slúži našincom ako pomôcka pri cestách do zahraničia.

Svetobežka je rozdelená na šesť hlavných sekcií – V núdzi v zahraničí, Registrácia pred cestou, Cestovanie, V čom spočíva konzulárna pomoc, Stredisko pre pomoc občanom a Slovenské zastupiteľstvá. Aplikácia je bezplatná, funguje aj v režime offline. Na jej používanie netreba permanentné internetové pripojenie.

Prečo vyplniť formulár?

Registračný formulár ministerstva je síce dobrovoľný, ale veľmi užitočný. Pracovníci konzulátov vás môžu okamžite varovať pred akoukoľvek hrozbou a rizikami.

Záujem oň z roka na rok stúpa. Kým v roku 2012 formulár vyplnilo necelých 19-tisíc našincov, vlani padol rekord – bolo ich vyše 58-tisíc.

Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr už avizovala, že hrozba terorizmu a utečenecká kríza prepisujú dovolenkovú mapu Slovákov. V minulosti populárne destinácie našincov ako Egypt, Tunisko a Turecko hlásia pokles záujmu. Dovolenkári budú skôr cestovať po Európe – tradične do Chorvátska, Grécka, Talianska, Bulharska, Španielska a Cyprusu.

Čítajte aj: Tisíce Slovákov sa chystajú na futbalový šampionát. Čo ich čaká vo Francúzsku?

Dovolenka more
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM