Dominika Pacigová Správy Regióny

Skriptá vymenili za napínavé súťaženie: Medikom roka sa stal Levočan

Dvadsiatka najlepších študentov lekárskych fakúlt si zmerala svoje sily v rámci finálového sústredenia súťaže Medik roka 2017. Prvenstvo si vybojoval Levočan.

Ilustračný obrázok k článku Skriptá vymenili za napínavé súťaženie: Medikom roka sa stal Levočan
Zdroj: Facebook

Filip Olekšák (24) študuje na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine Univerzity Komenského. Na finálovom sústredení súťaže Medik roka, ktoré sa konalo v nemocnici Svet zdravia v Spišskej Novej Vsi, exceloval. Okrem odborných workshopov mali budúci lekári možnosť ukázať praktické poznatky a skúsenosti.

Pôvodne ako náhradník

Odborná súťaž Medik roka 2017 pozostávala z dvoch kôl. „Prvé bolo online testovanie v podobe kazuistík a multiple choice otázok. Odtiaľ sa vyselektovalo 20 ľudí, ktorí postúpili do finále v SNV,“ prezradil Olekšák, ktorý mal byť spočiatku náhradníkom a až neskôr sa dozvedel, že sa dostal do najlepšej dvadsiatky.

Teória v praxi

Pre medikov bola pripravená séria odborných workshopov. Absolvovali aj teoretické prednášky týkajúce sa poisťovníctva a finančníctva. Okrem teoretických poznatkov mohli nadobudnúť aj tie praktické.

„Skúsili sme si zavádzanie intraoseálneho prístupu – niečo ako aplikácie injekcie do kosti, laparoskopický trenažér – ten ma osobne bavil najviac, triedenie urgentných pacientov pomocou systému triáž a resuscitáciu,“ zaspomínal na finálový víkend.

Zatiaľ čo laparoskopický trenažér si užil, resuscitácia ho potrápila. „Aj keď sme mali skutočne výbornú vedúcu resuscitácie, zapotil som sa pri tom najviac. Súvisí to aj s faktom, že stláčanie hrudníka je celkom vyčerpávajúca aktivita,“ skonštatoval.

Zdroj: Facebook

Nečakané prvenstvo

Prvenstvo na súťaži neočakával. Dúfal však aspoň v tretie miesto. Z prvého miesta bol neskutočne prekvapený a šťastný. „Spoznal som množstvo ľudí a mal som osobne iného favorita. Keď oznámili tretie a druhé miesto, nenádejal som sa, že budem prvý. Ako to v takýchto situáciách býva, doplo mi to asi tak hodinku po celom vyhodnotení. Viacerí sme sa bavili o tej nevýhode prvého miesta, že človek musí hovoriť do správ,“ dodal dnes už s úsmevom, že z toho mal väčší stres ako zo samotného vyhodnotenia.

Odísť zo Slovenska neplánuje. „Chcem pracovať ako pediater, možno v budúcnosti by som sa chcel užšie špecializovať na detskú kardiológiu. Plánujem ostať verný Slovensku a pokúsim sa urobiť kroky pre to, aby som toto rozhodnutie neľutoval,“ uzavrel študent lekárskej fakulty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM