Lenka Fedorová Zo Slovenska

Skúsený košický tatér Martin: Už som tetoval aj QR kód a takto to dopadlo!

Obľúbený tatér Martin Knap sa svojej práci venuje už niekoľko rokov. Vo svojej praxi sa stretol so všakovakými požiadavkami. Porozprával aj o tej najbizarnejšej.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený košický tatér Martin: Už som tetoval aj QR kód a takto to dopadlo!
Zdroj: Fotoarchív M.C.Knap Tattoo-art

Martina v detstve nadchlo, aké tetovania nosil na svojom tele jeho ujo. Mal len 10 rokov, avšak „kerky“ sa mu veľmi zapáčili. Vždy mal záľubu v kreslení a potom to už podľa jeho slov išlo samo. Teraz tetuje v salóne na Sídlisku Ťahanovce. V rozhovore prezradil ako si spomína na svoje začiatky i to, ako dopadlo tetovanie QR kódu.

V salóne tetujete už asi 4 roky. Kam až siahajú vaše začiatky?

Prvýkrát u mňa prepuklo také nadšenie, keď som mal asi desať rokov a môj ujo sa vtedy tetoval vo veľkom, on bol taký metalový typ. Vždy som mal záľubu v kreslení, a tak som si často kreslil nejaké tetovania. Zo začiatku to boli ornamenty a potom som od kamaráta kúpil podomácky vyrobenú výbavu za asi 50 Eur. Takže moje prvé tetovanie bola akási skúška. Nebola tam zmienka o tom, že sa tým budem živiť. Ale nejak ma to tak nadchlo a potom sa to už spustilo. A ja som tomu prepadol :)

Pamätáte sa na vaše prvé tetovanie?

Prvý pokus bol na mojom dobrom známom. Bol to len nápis na predlaktí, dopadlo to tak všelijako, ale celkom sme to zvládli. Potom sme sa k tomu ešte párkrát vrátili. Také boli počiatky môjho tetovania.

Chodia za vami zákazníci s jasnou predstavou alebo si nechajú poradiť?

Predstava je pri tetovaní veľmi podstatná. U mňa to funguje tak, že so zákazníkom celý proces prekonzultujeme a spoločnými silami niečo vymyslíme. Nezvyknem staviť na jednu variáciu, väčšinou to tak kombinujem. Je to pestrejšie a originálnejšie. Je potrebné to poriadne zvážiť, pretože tetovanie nie je na týždeň ani na dva. Príprava je dôležitejšia ako samotné tetovanie.

Ktorý váš výtvor vám najviac utkvel v pamäti a ktorý bol najbizarnejší?

Pre mňa bolo najzaujímavejšie, keď si dal zákazník vytetovať moju podobizeň. A asi dva roky dozadu sme skúšali preniesť technológiu na telo tak, že sme tetovali QR kód. Ten kód potom aj načítalo. Bola to veľmi obtiažna práca, chybovosť môže byť v takom prípade len veľmi malá. Samozrejme do toho zákazník išiel s tým, že to nemusí vyjsť a mal by potom len spomienku na mladosť. Našťastie všetko dobre dopadlo a po 6 hodinách to bolo hotové.

Čo sa skrývalo pod QR kódom?

Chalan si tam dal vytetovať mená svojich detí s dátumami narodení. Kód si vygeneroval cez jeden program. Celé sme to natáčali aj na video.

A čo súčasné trendy v tetovaní? Čo teraz letí?

Pre mňa sú momentálne najviac „IN“ kvety, ruže a hodiny. Človek sa chce v tetovaní nájsť a nechce si dať vytetovať len tak niečo. Taký ideál sú hodiny, ruže prevládajú takisto už dosť dlho. Ornamentové tetovania sa už pomaly strácajú. Tetovanie sa dostáva na úplne inú sféru a dajú sa robiť naozaj krásne veci.

Aký štýl teda prevláda u vás?

Ja sa špecializujem hlavne na čiernobiele tetovanie, no mám rád aj farebné. Každý tatér by sa mal zamerať na svoj vlastný, špecifický štýl, ktorý je u neho doménou a podľa neho by ho mali ľudia vyhľadávať. Ak je niečo veľmi obtiažne, čo sa týka farebnosti, tak nemám problém odporučiť aj iných tatérov.

Na svojom tele máte početné množstvo tetovaní. Máte ich aj spočítané? :)

Spočítané to nemám, počítal som to asi do siedmeho sedenia :) Potom to už s vami takto ide celý život. Je ťažké ich spočítať, pretože niekedy to boli päťminútové tetovania, keď sme na sebe len niečo skúšali.

Čo by ste odporučili našim čitateľom, ktorí už dlho váhajú či sa nechať potetovať?

Riadne si to premyslieť. Keď sa raz človek rozhodne, že sa dá potetovať, tak už ho asi nik neovplyvní. Je potrebné si vybrať dobrého tatéra a nechať si poradiť niekym skúsenejším.

Foto: ilustračné

Unikátne výtvory obľúbeného košického tatéra Knapa
24
Galéria
Zdroj: Fotoarchív M.C.Knap Tattoo-art
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM