Ľubomíra Karmanová Rôzne

Skúsený lučenecký masér Rasťo to prezadil: 5 rád ako si poradiť s bolesťami chrbta

Dlhé hodiny za počítačom, nezdravý životný štýl, sedavé zamestnanie, žiadny pohyb. To všetko sú faktory, ktoré sa nepriaznivo podpisujú na našom zdraví. Koľkí z nás sa sťažujú na bolesti chrbta? Masér Rasťo vie, ako si s nimi poradiť.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený lučenecký masér Rasťo to prezadil: 5 rád ako si poradiť s bolesťami chrbta
Zdroj: Dnes24.sk

Rasťo Kapusta je masér s viac ako 10 ročnou praxou, no liečiteľstvu a reflexnej masáži sa začal venovať dávno predtým, ako svoj koníček pretavil do oficiálneho papiera. Do jeho salónu v Lučenci prichádzajú ľudia s rôznymi zdravotnými problémami, ktoré nechcú riešiť v lekárskej ambulancii. „So svojich skúseností viem, že mnoho zdravotných problémov sa dá riešiť reflexnou masážou, bylinnou liečbou, či bodovou masážou rúk, nie je potrebné pri každej bolesti ísť za lekárom a siahať po liekoch,“ myslí si odborník.

Najčastejší problém

Do masérskych salónov najčastejšie ľudia prichádzajú s bolesťou chrbta a dúfajú, že masáž im stuhnuté svalstvo uvoľní. Podľa Rasťa, bolesť chrbta nie je vždy spôsobená len niekoľkohodinovým sedením v práci za počítačom.

„Ak niektorý vnútorný orgán chátra, bolesť môže vystreľovať do chrbtice. Tak isto je často spôsobená aj psychikou. Keď niekoho trápi duša, bolí ho telo,“

Body na chodidlách pri reflexológii odhalia aj skryté problémy s vnútornými orgánmi. To je pre Rasťa informácia, na ktoré body pri masáži sa zamerať. „Moderná klasická masáž je tá najzákladnejšia, pri ktorej pociťujete úľavu a samozrejme príjemné pocity uvoľnenia po namáhavom dni, reflexná masáž chodidiel a rúk zlepšuje funkciu všetkých orgánov v tele človeka a stimuluje pohybový aparát i jednotlivé orgány, aby mohli bezproblémovo pracovať,“ vysvetľuje.

5 tipov na odstránenie bolesti

Ak sú už bolesti akútne, najlepšie je vyhľadať kvalitného maséra, ktorý od bolesti uľaví. K predchádzaniu bolesti má Rasťo tieto jednoduché rady:

Pitný režim

Pre telo je dostatok vody veľmi dôležitý, najmä pre obličky, aby mali čo filtrovať a nešli nasucho. Aj motor, keď nemá olej, tak sa zadrie.

Zdravý životný štýl

Ráno odporúčam začínať bylinkovým čajom. Či už na močové cesty, obličky, pečeň, detoxikáciu. Aby sa naštartoval a prečistil metabolizmus. Ja osobne to robím už možno 30 rokov. Niekto začína deň kávou a cigaretou, ja odporúčam dobrý bylinkový čaj.

Pohyb

Samozreme pohyb je veľmi dôležitý. Je jedno, či idete na aerobik, alebo si zabehať. Mnohí sa vyhovárajú, že po celom dni v práci sú unavení, ale treba sa prinútiť.

Medziľudské vzťahy a stres

Šija, chrbát, často bolia kvôli stresu, či zlým vzťahom, to sú tie bremená, ktoré si človek naloží na plecia a nie je schopný to uniesť. Tiež hádky v rodine, negatívna energia, ktorá nás zbytočne zaťažuje. Treba sa pozitívne naladiť a vyhýbať sa stresu.

Signály

Keby ľudia počúvali signály svojho tela, tak predídu mnohým ochoreniam. Hlava môže bolieť so stresu, alebo niektorých druhov jedál. Chrbát kvôli chorým vnútorným orgánom. Telo nám napovie, čo mu škodí, len treba byť pozorný sami k sebe a načúvať svojmu telu, radí na záver Rasťo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM