Martin Károly Rôzne

Skúste začať pracovný týždeň s novou energiou

Dnes si predstavíme podrobnejšie dych STIMULUJÚCI, ktorý zvyšuje našu životnú energiu a bdelosť.

Ako som v predošlom článku uviedla, pri prevádzaní akéhokoľvek dychového cvičenia si najskôr vytvorte vhodné podmienky,vyhraďte si na túto činnosť dostatočne dlhý čas,nájdite si miesto kde nebudete nikým a ničím rušený, pohodlne sa usaďte s vystretým chrbátom, nohy voľne oprite chodidlami o podložku a ruky nechajte spočívať dlaňami na stehnách, uvoľnite ramená a bradu mierne spustite dopredu, čím uvoľníte napätie v krčnej chrbtici.K na­vodeniu vhodnej atmosféry pomáha tichá a pokojná hudba. V úvode cvičenia sa sústreďte na voľné a pokojné prúdenie vzduchu cez nosné dierky do vášho tela v nádychu a uvoľnenie vzduchu von z tela cez mierne pootvorené pery vo výdychu.Keď bude telo dostatočne uvoľnené, čo pocítite ako pocit pohody, prejdite k nácviku dychu STIMULUJÚCEHO, a to nasledovným spôsobom :

**a) ** vdychujte a vydychujte nosom, pričom ústa sú zatvorené, ale zostávajú spolu s čelusťami uvoľnené.Vdychy a výdychy sú rovnako dlhé,čo najkratšie a hlasné.

b) za sekundu urobte 3 vdychy a výdychy. Po každom cykle sa vráťte späť a dýchajte ako za normálnych okolností.Výsledkom takéhoto dýchania bude rýchly pohyb bránice.

**c) ** pokúšajte sa pomaly predlžovať čas, nemusíte dýchať dlhšie ako 15 sekúnd, postupne predlžujte každý ďalší pokus o 5 sekúnd, až dovtedy, kým nedosiahnete čas 1 minúty.

Cvičenie je dosť hlasné, preto ho zo začiatku prevádzajte alebo nacvičujte osamote, tento spôsob dýchania je vhodný pokiaľ potrebujete zvýšiť úroveň svojej momentálnej energie.Jeho výhodou je, že ho máte vždy „po ruke“ a poslúži i ako náhrada silnej kávy. Pocit po cvičení sa dá prirovnať k pocitu po dobrom fyzickom výkone. Organizmus je nabudený a svieži.

Veľmi dôležité je zachovať si v živote zmysel pre humor. Vyhľadávať komédie či články s vtipnou tématikou,ktorá vás dokáže z chuti rozosmiať sa vypláca. Výdatný a srdečný smiech efektívne uvoľňuje z tela napätie,dokonale pri ňom pracujú brušné svaly, uvoľňujú sa nadbytočné hlieny,ktoré sa uložili v dýchacích cestách pri povrchnom dýchaní.Taktiež sa zvyšuje aktivity buniek,ktoré ničia vírusy čím sa zvyšuje imunita celého organizmu.

A ešte rada na záver…Pri žiadnom cvičení, nácvik dychu nevynímajúc, by sme sa nemali siliť a ani prestávať pri prvej prekážke. No a pokiaľ sa v priebehu dňa predsa vyskytnú vyhrotené situácie, niet lepšieho riešenia ako sa schuti zasmiať :)…

Iveta Pischová

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM