Zuzana Vajayová Rôzne

Skutočne platí "viac peňazí, lepšie zdravie"?

Mnohokrát počujeme, že keď si niekto za služby v zdravotníctve zaplatí, je o neho aj lepšie postarané. Avšak neplatí to tak úplne vždy. Isto však nájdete aj ľudí, ktorí majú negatívne skúsenosti aj z pohybu alebo ošetrenia v súkromnom zdravotníckom z

Podobné pozitívne a tiež pravdepodobne aj negatívne skúsenosti nájdeme pri rôznych druhoch zdravotného poistenia – hoci u nás medzi základnými až tak markantné rozdiely nie sú, existujú „balíčky“, ktorými si môžeme svoje zdravie špeciálne poistiť. Pozrime sa na výsledky novej štúdie z George Mason University a Urban Institute. Tie jasne ukázali, že existuje priama súvislosť medzi vyššími výdavkami na zdravotné služby a lepším celkovým zdravotným stavov účastníkov takejto liečby

Rozdielne výdavky – nielen podľa zemepisnej šírky

Profesor Jack Hadley a jeho kolegovia Timothy Waidmann, Stephen Zuckerman a Robert Berenson analyzovali údaje od viac ako 17000 účastníkov nemocenského poistenia. Predchádzajúce informácie ukázali, že výdavky na poistenie sa značne odlišujú podľa jednotlivých zemepisných oblastí.

Avšak ako je opísané v najnovšej štúdii Lekárske výdavky a zdravie seniorov, výskumný tím zistil, že vyššie výdavky na zdravotné účely majú skutočne za výsledok zlepšenie celkového zdravotného stavu a aj dĺžky života. Okrem toho, veľkú úlohu v tom, koľko investujeme do poistenia svojho zdravia a lekárskej starostlivosti, hrajú aj naše kultúrne zvyky, prostredie, v ktorom žijeme, výška príjmov a životný štandard.

Rozpor s predchádzajúcimi štúdiami

,Motiváciou k tejto štúdii bola veľká skupina výskumov, ktoré boli vykonané v ostatných desiatich rokoch, a ktoré zvyčajne zistili, že existuje len malý alebo žiadny vzťah medzi tým, koľko ľudia investujú do poistenia a zdravotnej starostlivosti,“ hovorí Hadley. Avšak tieto štúdie sa zamerali na obrovské skupiny populácie, zvyčajne podľa geografického miesta a závery boli následne spriemerované. „Dôsledkom toho bol výsledok, že vyššie výdavky neprispievajú k lepšiemu zdraviu,“ tvrdí autor štúdie.

Otázky, ktoré trápili vedcov

Nový prieskum vyplynul z informácií od účastníkov zdravotného poistenia v priebehu ostatných troch rokov, takže ide o veľmi aktuálnu štúdiu, kým predchádzajúce boli podstatne staršie. Existuje teda vzťah medzi výdavkami na lekársku starostlivosť a lepším zdravím?

„Naše zisťovanie nám poskytlo omnoho bohatšie informácie o osobe a jej zdravotnom stave, ako je možné získať z dát typických poistných udalostí… Počas tohto trojročného kontrolného obdobia sme sledovali zdravie ľudí a vývoj diagnóz. A aké bolo ich zdravie po troch rokoch? Líši sa v závislosti od toho, koľko zdravotnej starostlivosti im bolo poskytnutej, ako jednotlivcom?,“ to boli otázky, ktoré zaujímali vedcov podľa slov Hadleyho.

Čo ukázala analýza?

Štatistická analýza ukázala, že zdravie jednotlivcov sa líši podľa ich výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Počas trojročného obdobia predstavoval 10-percentný nárast vo výdavkoch na zdravotné služby nárast 1,9 percenta v pacientovom zdravotnom skóre, ktoré vedci nazvali Health and Activity Limitations Index a pravdepodobnosť prežitia taktiež vzrástla, a to o 1,5 percenta.

Viac ukážu ďalšie štúdie

Výskumníci zdôrazňujú, že „kľúčovou záležitosťou je, že sme našli pozitívny vzťah, na rozdiel od iných štúdií, ktoré ukázali, že neexistuje žiadny vzťah medzi tým koľko osoba investuje do zdravotnej starostlivosti a aké má výsledky v oblasti zdravia.“ Viac informácií by mala priniesť hlbšia analýza, ktorá sa pozrie konkrétne na jednotlivé ochorenia a ich liečbu v súvislosti s výdavkami na zdravotné poistenie alebo zdravotnú starostlivosť vo všeobecnosti. Výskumníci pripravujú hĺbkovú štúdiu 40 000 zdravotných záznamov pacientov s vyššími alebo nižšími finančnými výdavkami na vlastné zdravie.

Ďalšie investície do zdravia

Podobne dávnejšie štúdie ukázali, že existuje aj súvislosť medzi tým, koľko ľudia investujú do starostlivosti o svoje zdravie, prostredníctvom potravinových doplnkov a prípravkov, ktoré môžeme kúpiť v lekárni a ich zdravím i dĺžkou života. Jednoducho, ak myslíme na svoje zdravie, staráme sa oň, tak zvyčajne sú i naše výdavky na zdravie vyššie, ako keď sa o zdravie špeciálne nestaráme a navštívime lekára vtedy, keď už je to nevyhnutné.

Autor: Lucia Vlková, Diva.sk Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…sie-zdravie/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM