Peter Klimant Regióny Regióny

Ľudia novinku ocenili: Parná zubačka sa teší masívnemu záujmu!

Nevšedný projekt už čoskoro zavŕši prvý rok svojho fungovania. Historický parný ozubnicový vlak zožal počas svojej úvodnej sezóny u turistov veľký úspech. Už ste skúsili jazdu na tejto unikátnej mašine?

Ilustračný obrázok k článku Ľudia novinku ocenili: Parná zubačka sa teší masívnemu záujmu!
Zdroj: TASR

Poslednú tohtoročnú jazdu historickým parným ozubnicovým vlakom z Tisovca do sedla Zbojská budú môcť turisti na Muránskej planine absolvovať 19. septembra pri príležitostí osláv Clementisových dní. Zavŕši sa tak prvý rok verejnej etapy realizácie nevšedného projektu, ktorý si predsavzal využiť unikátne, dobre zachované a dnes už i pamiatkovo chránené historické technologické zariadenie ozubnicovej železnice Tisovec – Pohronská Polhora pri oživení turistického ruchu v tomto turisticky atraktívnom kúte Slovenska.

Spojili sily

Pri realizácii projektu spojili svoje sily nadšenci z tisovského občianskeho združenia (OZ) Zubačka a Múzejno dokumentačného centra Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) s vedúcimi manažérmi bratislavského generálneho i zvolenského oblastného riaditeľstva ŽSR.

„My sme sa postarali o dovoz, opravu a typové schválenie sedmohradského parného rušňa a dnes zabezpečujeme aj jeho celosezónnu bezproblémovú prevádzku, tí druhí zas vlani uskutočnili rozsiahlu revitalizáciu dlhodobo neudržiavaného ozubnicového zariadenia trate. V tomto roku vybudovali aj krátke nástupište pre parné vlaky neďaleko salaša Zbojská,“ informoval predseda OZ Zubačka Ján Spišiak.

Masívny záujem verejnosti

Všetky spomenuté práce na pamiatkovo chránenej trati sa podľa jeho slov podarilo realizovať i napriek nie najľahšej ekonomickej situácii štátneho manažéra infraštruktúry. „To presvedčivo vypovedá o jeho pozitívnom vzťahu k svojej histórii. Hoci je nová zastávka vybudovaná najjednoduchším možným spôsobom a nemôže spĺňať všetky nároky, kladené súčasnými normami na vybavenie tarifného bodu pre každodenné používanie, dokonale plní svoj účel pri občasných parných vlakoch,“ priblížil Spišiak.

Ako spomenul, dnes už možno konštatovať, že projekt sa teší masívnemu záujmu verejnosti. „Zostáva teda len veriť, že ozubnicové parné vlaky na tejto zaujímavej trati sa postupne stanú organickou súčasťou ponuky regionálnych turistických atrakcií,“ dodal.

Na fotke: Ozubnicový vlak v Tisovci

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM