Jakub Forgács Správy Regióny

Skvost len na skok od Bystrice chátra. Barokový kaštieľ potrebuje aspoň milión eur

Medzi pamiatkami v Hronseku nenájdete len unikátny drevený kostolík. Stovky rokov starý Soosovsko-Géczyovský barokový kaštieľ je hotovým klenotom.

Ilustračný obrázok k článku Skvost len na skok od Bystrice chátra. Barokový kaštieľ potrebuje aspoň milión eur
6
Galéria
Zdroj: TASR

Soosovsko-Géczyovský barokový kaštieľ pochádzajúci z roku 1775 je ďalším vzácnym, i keď chátrajúcim skvostom Hronseku v okrese Banská Bystrica. Patrí obci a na svoju rekonštrukciu ešte len čaká. Za účelom záchrany tejto historickej pamiatky preto vlani založili občianske združenie Garansek. Názov pochádza od historického označenia Hronseku.

Ako zdôrazňuje starosta Miroslav Ostrihoň, cieľom neziskovej organizácie je kompletná obnova kaštieľa a revitalizácia priľahlej záhrady. Napriek rôznym snahám v minulosti kaštieľ zostal vo vlastníctve Hronsečanov. Dedina s približne 700 obyvateľmi a rozpočtom rádovo vyše 200 000 eur sa tak snaží získať peniaze na jeho záchranu.

„Je našou povinnosťou starať sa o to, čo je naše a na čo môžeme byť pyšní. Svoju činnosť zameriavame na propagáciu, mobilizáciu ľudských zdrojov a získavanie financií na rekonštrukčné práce, aby došlo k plnohodnotnému využitiu pamiatky. Aby tu zostala nielen pre nás, ale aj po nás,“ konštatoval Ostrihoň.

Podľa neho na to, aby dostali kaštieľ do užívaniaschopného stavu, je potrebných asi milión eur. Podľa odhadov len reštaurovanie nástenných malieb si vyžiada do 500 000 eur. „Za dva milióny by sme to vedeli dať dokopy celé, kaštieľ i záhradu,“ poznamenala hlava obce. Vizualizáciu majú dôkladne spracovanú.

„Objekt má potenciál na organizovanie výstav, seminárov, kongresov, svadieb, koncertov či iných kultúrno-spoločenských podujatí. Záhrada tento potenciál len znásobuje. Otvorenie pamiatky cestovnému ruchu by mohlo prilákať ešte viac turistov, ktorí by mali dôvod zdržať sa u nás dlhšie,“ dodal Ostrihoň.

Na obnovu fontány, ktorá sa nachádza v areáli kaštieľa, dostala dedina od samosprávneho kraja 11 500 eur. V júni chcú začať s prácami. V letných mesiacoch Hronsek čaká aj inštalácia kamerového systému, na ktorý získali 10 000 eur. Ten pomôže dohliadať aj na historické pamiatky.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Hronseku!

V OBRAZOCH: Krásy Hronseku zachytené na fotkách
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM