Erik Bojničan Rôzne

Slávnosti v Maduniciach na FOTKÁCH: Na bezmála trojmetrového koňa použili 5000 cibúľ, pokus o nový rekord!

Madunické Cibuľové slávnosti každoročne prinášajú všakovaké výtvory práve z cibule, ktorá je pre obec typická. Výnimkou nebol ani tento ročník. Maduničania postavili bezmála trojmetrového koňa, ktorý sa uchádza o zápis do knihy slovenských rekordov. Pozrite si FOTO!

Ilustračný obrázok k článku Slávnosti v Maduniciach na FOTKÁCH: Na bezmála trojmetrového koňa použili 5000 cibúľ, pokus o nový rekord!
Zdroj: TASR

Cibuľovú sochu parkúrového koňa pripravili obyvatelia obce Madunice pri príležitosti jubilejného 20. ročníka Cibuľových slávností. Vyskladali ho z 5000 hlavičiek cibule, na pestovanie ktorej sa špecializuje miestne Poľnohospodársko-výrobné obchodné družstvo (PVOD).

Cibuľový, 2,8 metra vysoký kôň skákajúci cez 1,2-metrovú parkúrovú prekážku, uchádzajúci sa o zápis do knihy slovenských rekordov, sa spolu so stovkami obyvateľov a návštevníkov slávností zapojil do cibuľového sprievodu obcou.

Madunice sú obcou, v ktorej má pestovanie cibule dlhoročnú tradíciu. Cibuľa sa tu pestuje už 40 rokov. V tomto roku ju PVOD pestuje na ploche 12 hektárov. Tohtoročná úroda bude slabšia ako po minulé roky, ovplyvnili ju dlhotrvajúce suchá.

„Očakávame zhruba 15 ton cibule z hektára, cibuľa môže byť menšia. V poslednom období nám však spadlo 150 milimetrov vody za tri dni, čo nám trochu sťaží vyorávku a zrejme ju aj oddiali,“ skonštatoval predseda družstva Oliver Šviatovský. Podľa jeho slov PVOD nemá problém s odbytom cibule napriek tomu, že ju nedodáva do veľkých reťazcov a odbyt si zabezpečuje vlastnými silami.

„Pred niekoľkými rokmi sme mali odbytové združenie, no odberatelia ešte v tom čase nemali dôveru v tieto združenia. Dnes ich je zasa veľa, my, zeleninári sa akosi nevieme dať dohromady a je to také rozdrobené. Pritom všetky okolité štáty idú práve formou odbytových združení,“ tvrdí Šviatovský.

FOTO: Takto sa staval cibuľový kôň v Maduniciach
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM