Zo Slovenska

Slávnostná jazda po Bratislave. Rozžiarené električky spestria adventný čas v meste

Hlavné mesto sa bude môcť opäť pochváliť vianočnou električkou. Bratislavčanov a návštevníkov mesta odvezie slávnostne vyzdobená električka.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostná jazda po Bratislave. Rozžiarené električky spestria adventný čas v meste
9
Galéria
Zdroj: Facebook

Tak, ako patria v decembri k námestiam Bratislavy Vianočné trhy, tak patrí už niekoľko rokov na koľajnice Vianočná a Adventná električka. Aj tento rok všetkých cestujúcich odvezie zdarma.

Vianočná električka omladne

Bohato vyzdobená Vianočná električka bude šíriť slávnostnú atmosféru od utorka 6. decembra do dňa pred Silvestrom. Adventná vyrazí z depa po prvý raz počas víkendu 10. a 11. decembra a odviezť sa ňou budete môcť aj o týždeň neskôr – 17. a 18. decembra.

Oproti minulému roku bratislavský dopravný podnik chystá zaujímavé zmeny interiéru. Mal by sa podobať obývačke.

Električku česko-slovenskej výroby typu ČKD-Tatra T2, ktorá vo vianočnom šate jazdila päť rokov, nahradia štvornápravovou električkou T6A5 z roku 1991, vyrobenou vo fabrike ČKD-Tatra.

„Dva otočné úzkorozchodné podvozky s metrovým rozchodom poháňajú štyri jednosmerné trakčné motory s vlastným chladením. Komfortná kabínka vodiča a salón pre cestujúcich zabezpečujú príjemné cestovanie. Tieto vozidlá priniesli do bratislavskej električkovej dopravy veľký pokrok a zakrátko si ich obľúbili nielen vodiči, ale aj cestujúci,“ upresňuje dopravný podnik.

Vianočnou električkou sa s vami 6. decembra odvezie aj Mikuláš, ktorý najmenších zaiste prekvapí aj sladkou drobnosťou.

Adventná električka v slávnostnom šate

Ak si radi užívate nostalgiu, určite nezmeškajte šancu zviezť sa svetlami ozdobenou Adventnou električkou.

„Pre priaznivcov historických vozidiel je pripravená dvojnápravová jednosmerná električka DPMB, ev. č. 38. Vyrobili ju v roku 1958 ako náhradu za pôvodné päťokenné vozidlo, zničené po dopravnej nehode. Jazda a elektrická brzda sa ovláda za pomoci kontroléra, či regulača. Možné prekročenie prúdu stráži automat. Bratislavčanov vozila do roku 1974. Teraz čaká na všetkých obdivovateľov vozidiel – veteránov,“ pozýva dopravný podnik.

Zdroj: YouTube.com
Vianočná električka vyštartovala do ulíc
9
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM