Tlačové správy Rôzne

Sledovanie videí na mobile môže byť pekne drahý špás. Vieme, ako ušetriť

Hráte na mobile online hry, sťahujete hudbu a zaháňate nudu pri videách? Poradíme vám, ako byť stále online a neplatiť horibilné sumy.

Ilustračný obrázok k článku Sledovanie videí na mobile môže byť pekne drahý špás. Vieme, ako ušetriť
6
Galéria
Zdroj: TASR

Štyridsiatnici varia podľa Jamieho Olivera a Nigelly Lawsonovej, tridsiatnici sa v kuchyni zvŕtajú v rytme foodblogerov. Tínedžeri zabíjajú nudu s Gogom a Selassiem, ich mladší súrodenci sledujú dobrodružstvá Máši a medveďa. Malí i veľkí hrajú online hry. Výsledok? Dátové služby predstavujú pre mnohých najväčšiu položku na faktúre od mobilného operátora!

Rozkošné mačičky

Páči sa vám nový album od Stinga, neviete sa nabažiť Rihanny, pravidelne sledujete vlogerov, bavia vás vtipné videá domácich miláčikov, postujete videá a fotky na sociálnych sieťach… Ak sa správate ako väčšina ľudí digitálneho veku, štandardný dátový balík vám nemusí stačiť a na konci mesiaca vám zrejme doma pristane mastná faktúra od operátora. Pri troche šikovnosti sa však nemusíte obmedzovať.

Sledovanie vtipných zvieracích videí patrí medzi najčastejšie formy nenáročnej zábavy so smartfónom. Ak si aj vy krátite dlhú chvíľu touto nevinnou zábavkou, určite sledujte rozlíšenie videa. Platí, že čím je vyššie, tým viac megabajtov spálite pri jeho prehrávaní. Video s rozlíšením 1280 × 720 bodov je dátovo úspornejšie, než klip s rozlíšením 1920 × 1080 bodov.

Rady pre sociálne siete i hudbu

Zákerným žrútom dát sú aj sociálne siete, napríklad Facebook. Možno si to neuvedomujete, ale často automaticky spúšťa rôzne používateľské a reklamné videá bez toho, aby ste na ne klikli.

Našťastie sa to dá vyriešiť správnym nastavením aplikácie Facebook, čím ušetríte nejaký ten megabajt. Automatické spúšťanie videí pri posúvaní obsahu na vašej časovej osi môžete povoliť napríklad len po pripojení smartfónu k Wi-Fi.

Ak chcete mať kedykoľvek k dispozícii obľúbenú hudbu, stiahnite si ju doma cez Wi-fi. Vyhnete sa tak jej streamovaniu zo služieb, ako sú napríklad Spotify či Deezer. Alebo zvoľte kompromis a hudbu streamujte v nižšej kvalite.

Ak si potrpíte na najvyššiu kvalitu, musíte počítať s tým, že spálite viac dát. A rozdiely môžu byť značné. V prípade, že zvolíte nižšie nastavenie než maximum 320 kilobitov za sekundu, miniete rádovo menej dát, a teda i menej peňazí. Platí pritom, že ak nemáte výnimočný hudobný sluch a super drahé slúchadlá, rozdiel nepostrehnete.

Po hodine počúvania hudby či internetového rádia v kvalite 320 kilobitov za sekundu, miniete 144 megabajtov. Ak budete počúvať hudbu osem hodín, spálite 1,1 gigabajtu. Pri nižšej kvalite, a to 128 kilobitov za sekundu, je to len 58 megabajtov za hodinu.

Zdroj: TASR

Surfujte s rozumom

Dáta môže šetriť aj samotný operačný systém smartfónu. Nové aktualizácie aplikácií vo vašom mobile môžete obmedziť až na pripojenie k Wi-Fi sieti, napríklad doma. Ak však odmietate čakať, až kým prídete domov a chcete si slobodne sťahovať hudbu a videá kdekoľvek máte chuť, musíte si zvoliť dostatočne veľký dátový balík mobilného operátora.

Aby vás však taká služba nezruinovala, je dôležité si správne vybrať. Na trhu je mnoho mobilných operátorov, ktorí ponúkajú “neobmedzené” dáta v mobile, ale v realite potom príde nemilé prekvapenie.

Práve keď to najmenej čakáte, prekročíte stanovený limit a internet sa vám spomalí natoľko, že vašu obľúbenú webstránku budete načítavať pol hodinu a email sa vám vôbec nepodarí odoslať.

Optimálnym riešením môže byť novinka od operátora 4ka, ktorá si už vyslúžila aj uznanie expertov. Zaplatíte 30 eur a celý mesiac môžete naozaj neobmedzene dátovať, telefonovať a posielať sms správy na celom Slovensku.

Ak si prenesiete číslo do 4ky, máte TO. navyše až do konca apríla 2017 za polovicu. Žiadne prekročenie dátového limitu a následný pád rýchlosti internetu do doby kamennej vám nehrozí.

TO.∞ si môžete kúpiť na každej pobočke Slovenskej pošty, v e-shope 4ky alebo si ho aktivujete jednoducho zaslaním SMS správy v tvare TO.N na krátke číslo 950.

Ilustračné foto, TASR

Telefonovanie a mobily
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM