Viktória Botošová Rôzne

Slnko sa postaralo o takéto prekvapenie: Novozámockým astronómom sa podarili unikátne zábery! FOTO vnútri

Všimli ste si niečo na Slnku? V týchto dňoch sa nám totižto postaralo o ďalšie prekvapenie. Túto zaujímavosť sa podarilo spozorovať a zachytiť v našom novozámockom Astrokabinete.

Ilustračný obrázok k článku Slnko sa postaralo o takéto prekvapenie: Novozámockým astronómom sa podarili unikátne zábery! FOTO vnútri
Foto: Viktória Botošová

V týchto dňoch sa nám Slnko postaralo o ďalšie prekvapenie. „Na hranici viditeľnosti voľným okom sa ocitla výrazná skupina slnečných škvŕn. Samozrejme je nevyhnutné použiť dostatočne tmavé zváračské sklo, či na mieru začadenú sklenú doštičku,“ vysvetľuje Gabriel Hodál z Astronomického kabinetu v Nových Zámkoch.

Pozor však na bezpečnosť pri pozorovaní. „V prípade použitia ďalekohľadu je najjednoduchšie zostrojiť filter z fólie Astrosolar, ktorý sa však umiestňuje pred objektív prístroja.Pokiaľ nemáte skúsenosti, pri pozorovaní Slnka neimprovizujte inými prostriedkami, nakoľko hrozí v lepšom prípade poškodenie techniky,v horšom ťažké poškodenie zraku,“ upozorňuje Gabriel Hodál.

Začiatkom týždňa sa podarili v Astrokabinete parádne zábery krvavého Mesiaca, no vydarili sa aj zaujímavé fotografie Slnka so škvrnkami. „Snímku som urobil cez refraktor Zeiss Jena 80/1200mm+C EOS1200D a samozrejme za pomoci filtra z astrosolaru, ktorý bol doplnený žltým filtrom zvýrazňujúcim túto pomerne ľahko dostupnú, rýchlo meniacu sa formu slnečnej aktivity,“ dodal Hodál.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: ilustračné
Galéria: Astronomický kabinet

Slnko sa postaralo o takéto prekvapenie :)
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM