Zo Slovenska

Sloboda pre trojicu rysov. Bojnické šelmy vypustili do voľnej prírody

V rámci výskumných a záchranných projektov sa dostalo jednému samcovi a dvom samiciam slobody.

Ilustračný obrázok k článku Sloboda pre trojicu rysov. Bojnické šelmy vypustili do voľnej prírody
Zdroj: TASR

Prvé tri jedince rysa ostrovida z bojnickej zoologickej záhrady majú nový domov v nemeckej prírode. Na územie Falckého lesa ich vypustili koncom júla v rámci projektu LIFE. Informovala o tom hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková. „Rysy, dve samice a jeden samec, pochádzali zo slovenskej voľnej prírody a následne boli rehabilitované v Zoo Bojnice ako zranené alebo osirelé mláďatá," povedal vedúci úseku kopytníkov, slonov a šeliem bojnickej zoologickej záhrady Branislav Tám.

Zoo Bojnice sa podľa jeho ďalších slov takouto formou podieľa na výskumných a záchranných projektoch a aktivitách týkajúcich sa populácií rysa ostrovida na území Slovenska, ako aj strednej a západnej Európy.

PREČÍTAJTE SI: Ľudia chodia za Jozefom do Sedlísk: Aby si ľahli do domčeka s množstvom včiel!

Komplikácie neboli

Pracovníci zoo a občianskeho združenia Diana pripravovali spoločne s partnermi v Nemecku, Švajčiarsku a Francúzsku transport rysov počas viacerých týždňov. „Imobilizácia rysov, ich zdravotná prehliadka a označenie telemetrickými obojkami, ako aj samotný transport a vypustenie do voľnej prírody prebiehali bez komplikácii na vysoko profesionálnej úrovni," skonštatoval Tám.

Vypustené rysy sa volajú Luna, Kaja a Lucky, pričom mená im vybrali žiaci základných škôl v Nemecku a Francúzsku. „Prvá bola vypustená samica Luna ministerkou životného prostredia Nemeckej spolkovej republiky Ulrike Höfken a prezidentom poľovníckej asociácie. Kaja a Lucky boli vypustení pracovníkmi koordinujúcej organizácie projektu LIFE, Stiftung für Natur und Umwelt Rheinland-Pfalz," dodal vedúci úseku kopytníkov, slonov a šeliem bojnickej zoologickej záhrady.

Rys ostrovid
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM