Monika Vengrínová Rôzne

Slová majsterky sveta vo fitness vás dostanú: Poprad je mesto, kde je všetko a takíto ľudia v ňom žijú!

Majsterka sveta vo fitness i Miss fitness California vstáva o piatej a vo fitku trávi i celé dni. Rozbieha vlastnú odevnú značku a v zime ju môžete nájsť i pri peci piecť pizzu. Nám porozprávala o náročných tréningoch, svojich najväčších úspechoch a pridala aj názor na Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Slová majsterky sveta vo fitness vás dostanú: Poprad je mesto, kde je všetko a takíto ľudia v ňom žijú!
Zdroj: Dnes24.sk

Nikola Krčová pochádza zo Ždiaru, má 25 rokov a je čerstvou absolventkou informatiky na Technickej univerzite v Košiciach. V rámci absolventskej praxe si prácu programátorky už aj vyskúšala, ale podľa vlastných slov, jej sedenie v kancelárii nevonia a samu seba si medzi štyrmi stenami nevie predstaviť. Už takmer päť rokov sa venuje fitnessu a reprezentuje našu krajinu na svetových súťažiach.

  • Kedy ste sa k fitnessu vôbec dostali?

Fitnessu sa venujem takmer päť rokov a Slovensko reprezentujem pod zväzom SZKFB v kategórii klasického fitness, v niektorých federáciách nazývaného Miss fitness physique. Mojim trénerom je Arpád Mestser a gymnastiku ma trénuje bývalá úspešná gymnastka a fitnesska Klaudia Kinská.

  • Ako to na súťaži fitness vlastne vyzerá?

Osobne nie som zástancom veľkej svalovej hmoty na ženách, preto si ju ani enormne nebudujem. Podľa mňa žena by mala ostať ženská, pôvabná a nežná. Táto federácia a moja súťažná kategória umožňuje ukázať, že aj svalová hmota môže ženu prezentovať v takomto svetle. Okrem klasických disciplín, ako je pózovanie v plavkách a napínanie jednotlivých svalových skupín, sa prezentujeme vo večerných šatách, národných krojoch, prípadne športových kostýmoch. Náročnou a často rozhodujúcou časťou býva zostava. Tam už nestačí mať len silu a postavu. Treba ovládať gymnastické, akrobatické, či silové prvky, mať nápaditosť, kostým, všetko to oživiť hudbou a tancom, a hlavne všetko pekne zladiť. Tam sa ukáže zdatnosť a kondícia.

  • Počas svojej kariéry fitnessky ste zrejme získali viacero ocenení. Ktoré si ceníte najviac?

Každé. Či už išlo o súťaže exhibičné, amatérske, profesionálne, nominačné, či medzinárodné. Za svoje najväčšie úspechy považujem titul Majsterky sveta, Miss fitness California a Športovkyňa roka SZKFB 2012 a 2014. Najviac si však cením postup na profi súťaže a následne druhé miesto na mojej prvej profesionálnej súťaži, ktorá sa konala v Paríži.

  • Tréning fitnessky si zrejme vyžaduje veľa sebaobetovania, driny a odriekania…

Príprava na súťaž je naozaj náročná. Diéta netrvá len pár dní a nie je to len o tom, že dvakrát zdvihnem činku (úsmev).  Príprava trvá v podstate celoročne, akurát je rozdelená na rôzne fázy v letnom a v zimnom období. V zime sa pripravujem v Tatrách a v Poprade, letnú prípravu mávam v Košiciach, pokiaľ nie som v zahraničí. Mám super trénera, ktorý sa snaží, aby som fitká obmieňala. Preto často trénujem aj v Maďarsku. Celé to vlastne začína objemovou prípravou, kedy mám len jednofázové tréningy a mám tak na seba viac času. Aj strava je rozmanitejšia a hlavne bohatá na všetky potrebné hodnoty, ktoré musím doplniť a neskôr využiť v nasledujúcej fá­ze.

  • Ako vtedy vyzerá váš jedálniček?

Základom su bielkoviny z červeného masa, rýb a hydiny. Ďalej vajíčka, tvaroh, ryža, zelenina a ovocie. Čim viac sa blíži termín prioritnej súťaže, tým je diéta prísnejšia. A taktiež začínajú dvojfázové tréningy, niekedy dokonca až trojfázové. Okrem toho musím priebežne pracovať na zostave. No a pred súťažou je to už extrémne. Jem len ryby, som unavená a neostáva mi takmer žiaden voľný čas.

  • Je niečo, čo milujete, ale museli ste sa toho vzdať?

Aj diéta môže byť príjemná, stačí si len zvyknúť. Osobne preferujem zdravú stravu a kým nie som v poslednej fáze pred súťažou, tak mi vyhovuje. Dokonca aj sladké dobrôtky sa dajú pripraviť zdravo a bez kalórii. Obľubujem čínsku a španielsku kuchyňu a všetko na grile, či už rybu alebo teľacinku so zeleninou a ku všetkému hlavne čili, ktoré je mojou závislosťou (úsmev). Tiež mám rada našu pravú slovenskú bryndzu (úsmev). Bohužiaľ, musela som sa vzdať mojej obľúbenej čokolády, preto sa už teraz teším na dvojtýždňovú pauzu (úsmev).

  • Prezraďte, ako by mal vyzerať ideálny jedálniček každého z nás? Čomu sa vyhýbať a čoho si naopak dopriať viac?

Dopriať by sme si mali ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny, kvalitné mliečne produkty, vajíčka, ryby, hydinu a raz za týždeň červené mäso. Z nápojov je najideálnejšia čistá voda a bylinkové čaje. Naopak, vyhýbať by sme sa mali hlavne sladeným nápojom, údeninám, smaženým a mastným jedlám, polotovarom, sladkostiam a pochutinám. Dôle­žitý je však režim. Preto ak chce niekto zdravo chudnúť, mal by sa poradiť s odborníkom a nechať si vypracovať diétny plán na mieru.

  • Ako vyzerá váš bežný deň fitnessky?

Budíček mám už o piatej ráno. Dám si strečing, teplý bylinkový čaj, raňajky a utekám do fitka, kde trávim viac-menej celý deň. Záleží od ďalších povinností. Tréningy mám ráno a popoludní, prípadne aj večer. V lete si namiesto kardio tréningu chodím zabehať do prírody a v zime do vacufit.

  • Čo sa vám na sebe a svojej postave najviac páči?

Ženy nikdy nebudú spokojné  (úsmev). Páči sa mi, že mám zachovanú ženskosť, napriek silovému športu a všetci mi chvália môj veľký pevný zadok. Tak asi to (úsmev).

  • Je naopak niečo, čo fakt na sebe neznášate a chceli by ste zmeniť?

Áno, stále sa niečo nájde, ale neprezradím čo.

  • Aká by fitnesska, ktorá chce vyhrávať, mala byť?

V prvom rade sa musí rozhodnúť, že to naozaj chce robiť, musí ju to baviť a musí do do toho ísť na 110 percent. Mala  by byť bojovníčka, cieľavedomá, sebavedomá a tak­tiež uznať prehru, nevzdávať sa a posúvať sa vpred.

  • Čo vás v rámci fitnessu čaká v najbližšej dobe? Pripravujete sa na nejakú súťaž?

Aktuálne sa pripravujem na majstrovstvá sveta v Bangkoku v Thajsku, kde budem Slovensko reprezentovať už o necelé dva týždne. Dúfam, že sa mi podarí postaviť sa na najvyšší stupienok a prinesiem zlato. Veď ciele by mali byť vysoké (úsmev).

  • Vďaka vašim úspechom ste už zrejme precestovali kus sveta, ktoré miesto na vás najviac zapôsobilo?

Cestovanie je benefit popri športe. Bola som už naozaj všelikde a musím povedať, že každá krajina má niečo do seba. Ohúrila ma exotická pláž Siesta key, jej bielučký piesok, priezračné more, neustále slnečné počasie, okolie, príroda a kultúra ľudí mali taktiež svoj šmrnc. Top krajinami, ktoré vždy rada navštívim sú ale Španielsko a Taliansko. A tiež romantický Paríž.  

  • A čo Poprad a Tatry? Aký máte vzťah k nim?

Hory sú hory! Srdce nášho Slovenska, naše Tatry by mi chýbali. Vždy sa teším, ako si sem prídem oddýchnuť. A Poprad? To je mesto, kde je všetko. Je obklopené krásnym prostredím  a žijú v ňom priateľskí ľudia.

  • Fitness vás zrejme zasiahlo na celý život. Máte čas aj na niečo iné?

Fitness pre mňa nie je len záľuba. Je to životný štýl a kúsok zo mňa. V cvičení som sa našla. Pôsobím ako osobná fitness trénerka, rozhodca na amatérskych súťažiach fitness, body fitness a v kulturistike. Pracujem tiež ako modelka a robím prezentácie na rôznych podujatiach. No a nakoľko ma baví aj móda a som športovkyňa, tak aktuálne rozbieham vlastnú značku. Okrem toho, zimné obdobie rada trávim v Tatrách u rodičov, kde pracujem v penzióne. Viac-menej na recepcii a za barom, avšak hlavne pečiem pizzu. Ešte nikdy som ju však neochutnala (úsmev).

  • A čo nejaké koníčky? Čo vás okrem fitness ešte baví a napĺňa?

Mojou srdcovkou je tanec. Predtým som sa venovala baletu, tancu i roztlieskavaniu. Celkovo rada športujem. Behám, bicyklujem, plávam, lyžujem, korčuľujem… Okrem toho sa vždy rada zapojím do akéhokoľvek športu, dokonca aj do takého, na ktorý som ľavá (úsmev). No a mojou vášňou je cestovanie. Relax si vychutnám v horách, pri mori alebo niekde na peknom mieste v prírode. Najlepšie spolu s mojimi top osôbkami, a raz, dúfam, aj s mojou láskou.

  • Keď sme pri tej láske, ako je to vo vašom prípade s mužmi? Musí fitnesska nápadníkov odháňať vidlami? (úsmev)

Muži sa stále okolo mňa hemžia, to nepopieram, ale už si to ani nevšímam (úsmev). Muž ma musí naozaj zaujať, musí byť inteligentný a niečím výnimočný. Inak som náročná osôbka, čo sa tejto oblasti týka a taktiež, ani partner to so mnou nebude mať ľahké. Snívam však o milujúcom manželovi a šťastnej rodinke.

foto: archív Nikol Krčová

Tatranka úspešnou fitnesskou: Nikol vie, ako zaujať a víťaziť
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM