Lucia Lauková Správy

Slováci a Česi chcú vzájomne chrániť vzdušný priestor: Kiska už zmluvu ratifikoval

Prezident Andrej Kiska ratifikoval zmluvu medzi Slovenskom a Českom o spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru. Zmluvu podporili aj českí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Slováci a Česi chcú vzájomne chrániť vzdušný priestor: Kiska už zmluvu ratifikoval
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska v stredu (19.7.) podpísal ratifikačnú listinu k Zmluve medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Národná rada SR vyslovila súhlas s touto zmluvou v júni. Poslanci odobrili aj návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR na územie ČR a na prítomnosť príslušníkov Armády ČR na území SR na účel spolupráce pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

Podmienky spolupráce

Dohoda má vytvoriť podmienky na „komplexnú, efektívnu a vzájomne výhodnú spoluprácu oboch štátov pri zabezpečovaní nedotknuteľnosti ich vzdušného priestoru“. Návrh dohody upravuje vzájomnú spoluprácu, ktorá nie je zabezpečovaná v rámci NATINAMDS, ako aj spoluprácu pri dočasnej neschopnosti jednej zmluvnej strany zabezpečovať ochranu svojho vzdušného priestoru.

Definitívne schválenie

Českí poslanci 13. júla v prvom čítaní podporili v Prahe česko-slovenskú bilaterálnu zmluvu o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Obsahom dokumentu sa teraz bude zaoberať zahraničný výbor českej Poslaneckej snemovne, definitívne by zmluvu mali poslanci schvaľovať v septembri.

Po ukončení procesu prerokúvania v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR sa dokument posunie do Senátu a proces jeho ratifikácie by mal ukončiť prezident ČR Miloš Zeman.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM