Svet Rôzne

Slováci by mali zvážiť návštevu Izraela: Ministerstvo upozorňuje na narastanie napätia

Slovenskí turisti by mali zvýšiť opatrnosť pri pobyte na území Izraela. Na celom území krajiny nemožno vylúčiť hrozbu teroristických útokov.

Ilustračný obrázok k článku Slováci by mali zvážiť návštevu Izraela: Ministerstvo upozorňuje na narastanie napätia
Zdroj: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR upozorňuje Slovákov na eskaláciu napätia medzi arabským a židovským obyvateľstvom na území Izraela a Západného brehu, ktorého dôsledkom sú násilné útoky Palestínčanov, jednotlivcov a skupín. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.

„Odporúčame slovenským turistom výrazne zvýšiť pozornosť pri cestovaní, sledovať aktuálnu situáciu na mieste pohybu a pozorne zvážiť každú trasu prehliadky Starého mesta Jeruzalemu, najmä v okolí Levej brány (Lion's Gate), Damaskej brány (Damascus Gate) a moslimskej časti Starého mesta. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa nedá vylúčiť nebezpečenstvo teroristických útokov na miestach s väčším pohybom obyvateľstva a na miesta a prostriedky verejnej dopravy na území celého Izraela,“ varuje rezort diplomacie.

Ministerstvo ďalej v súvislosti s cestovaním na palestínske teritóriá a vzhľadom na vojenský konflikt z roku 2014 neodporúča Slovákom vstupovať na územie pásma Gazy. V niektorých mestách Západného brehu (Hebron, Ramalláh, východný Jeruzalem a podobne) podľa rezortu môže opakovane dochádzať k lokálnym nepokojom, respektíve k väčším zrážkam radikálnych skupín s bezpečnostnými zložkami.

„Naďalej odporúčame venovať zvýšenú pozornosť pri cestovaní v pohraničných oblastiach na severe krajiny, v oblasti izraelsko-libanonských hraníc, Golanských výšin, na juhu krajiny v oblasti Izraela s Egyptom a v celej oblasti okolo hraníc pásma Gazy, kde môže priebežne dochádzať k raketovým útokom,“ dodalo ministerstvo.

Rezort ďalej odporúča dôrazne rešpektovať pokyny policajných a bezpečnostných zložiek a využiť dobrovoľnú elektronickú registráciu na jeho stránke. V urgentných prípadoch môžu slovenskí občania volať na pohotovostné číslo Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Tel Avive +972 54 44 55 42.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM