Webnoviny - Svet

Slováci meno vlajkonosiča oznámia zrejme v utorok

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračná foto SITA/AP

VANCOUVER/BRA­TISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Vedenie slovenskej výpravy na XXI. zimnej olympiáde vo Vancouveri ešte stále nepozná meno vlajkonosiča na slávnostnom otvorení v piatok 12. februára. Podľa zástupcu vedúceho výpravy SR Romana Bučeka na splnenie tejto povinnosti majú ešte jeden deň.

„Kandidátov na túto funkciu máme niekoľko, no v týchto chvíľach sme sa touto vecou ešte nezaoberali, lebo sme riešili iné záležitosti, ktoré sa v súvislosti s naším pobytom vynorili. Napríklad sme museli požiadať o zmenu akreditácie v súvislosti so schválením štartu Petra Nárovca v súťaži bobov. Exekutíva MOV o tom rozhodla až v nedeľu 7. februára, čo už bolo po termíne akreditácie, preto sme to museli prednostne vybavovať,“ povedal v utorok pre agentúru SITA Roman Buček.

Zástupca šéfa výpravy SR potvrdil, že do dejiska olympiády už dorazil celý realizačný tím slovenských hokejistov na čele so šéftrénerom Jánom Filcom a generálnym manažérom Petrom Bondrom. Z hráčov sú vo Vancouveri zatiaľ iba Richard Zedník a Žigmund Pálffy, v Európe pôsobiaci hokejisti priletia do Kanady 10. februára a hráči z NHL sa pridajú k tímu 14. a 15. februára.

Vedenie slovenskej výpravy nevedelo nič o tom, že do dejiska ZOH 2010 sa už presunul aj Pavol Demitra, ktorý vo Vancouveri žije. „V olympijskej dedine zatiaľ nie je, k mužstvu sa pripojí podľa pôvodného plánu,“ uviedol Roman Buček.

Demitra odcestoval z Tampy do Vancouveru v pondelok popoludní, aby si vyriešil nejaké osobné záležitosti. Bližšie informácie nie sú známe. „Má osobné dôvody, pre ktoré sa vrátil do Vancouveru,“ povedal po tréningu v Tampe pre denník Vancouver Sun tréner Canucks Alain Vigneault, ktorý podľa vlastných slov ešte nevie, či sa Demitra vráti k tímu ešte pred olympijskou prestávkou. Do konca týždňa odohrajú Canucks ešte štyri duely, všetky na ihriskách súperov.

„Čo sa týka ostatných športovcov, ktorí sú už vo Vancouveri a Whistleri, všetci sa bez problémov chystajú na svoje súťaže,“ poznamenal zástupca vedúceho výpravy SR, ktorý v najväčšom meste provincie Britská Kolumbia pôsobí už od 31. januára.

Vedenie slovenskej misie sa momentálne pripravuje na štvrtkové slávnostné vztyčovanie slovenskej vlajky v olympijskej dedine o 10.00 h. „Kanadskí usporiadatelia touto slávnosťou našu výpravu oficiálne privítajú v dejisku hier. Na podujatie sú pozvaní všetci športovci, ktorým to tréningové plány dovolia. V tejto chvíli ešte nevieme presne povedať, koľko športovcov príde z Whistleru, lebo je to naozaj náročná cesta. Ja som ju v posledných dňoch absolvoval niekoľkokrát. Reálny čas prepravy z Whistleru do Vancouveru je hodina a päťdesiat minút, takže pretekári, ktorí sú ubytovaní vo Whistleri, by museli do olympijskej dediny vo Vancouveri prakticky prísť na celý deň. Preto to necháme na rozhodnutie trénerov a členov realizačných tímov, koľko svojich zverencov na vztyčovanie vlajky uvoľnia. Samozrejme, my, čo sme priamo vo Vancouveri, sa na slávnosti zúčastníme v čo najväčšom počte. Viem však, že hokejistky neprídu, lebo v tom čase majú naplánovaný tréning,“ vysvetlil Roman Buček.

Prehľad slovenských vlajkonosičov na otváracích ceremoniáloch ZOH:

Lillehammer 1994: Peter Šťastný (hokej)
Nagano 1998: Ivan Bátory (beh na lyžiach)
Salt Lake City 2002: Róbert Petrovický (hokej)
Turín 2006: Walter Marx ml. (sánkovanie)
Vancouver 2010: ?

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM