Rôzne

Slováci nemajú záujem o očkovanie proti chrípke: Podstúpilo ho len 4,4 percenta ľudí

Na Slovensku sa dalo zaočkovať proti chrípke len mizivé percento obyvateľstva. Sme hlboko pod priemerom Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Slováci nemajú záujem o očkovanie proti chrípke: Podstúpilo ho len 4,4 percenta ľudí
Zdroj: TASR

Slovensko zaznamenalo v chrípkovej sezóne 2016/2017 len 4,4-percentnú zaočkovanosť, čo je hlboko pod cieľovou hodnotou EÚ 30 percent zaočkovaných z celkovej populácie obyvateľstva v krajine. Pre aktuálnu sezónu sú na Slovensku k dispozícii dva druhy očkovacích látok proti chrípke – Vaxigrip a Influvac. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Obe vakcíny sú trivalentné, to znamená že obsahujú tri typy a subtypy chrípkových kmeňov, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia pre chrípkovú sezónu 2017/2018.

„V súlade s odporúčaním Strategickej poradnej skupiny odborníkov v oblasti imunizácie Svetovej zdravotníckej organizácie sa očkovanie proti chrípke odporúča najmä tehotným ženám bez ohľadu na mesiac tehotenstva, deťom od šesť mesiacov, deťom predškolského a školského veku, zdravotníckym pracovníkom, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s pacientom a pracovníkom rezortov, v ktorých dochádza k úzkemu kontaktu veľkého množstva ľudí. Odporúčania platia aj pre profesionálnych vojakov a policajtov, aktívnych športovcov, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami vrátene ich rodinných príslušníkov a pre všetky osoby vo veku 59 rokov a staršie vrátene ich rodinných príslušníkov,“ upozornila vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

Povinné očkovanie proti chrípke a pneumokokovým invazívnym infekciám pritom platí pre osoby umiestnené v zariadeniach sociálnych služieb v súlade s vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR.

Očkovanie je podľa odborníkov najvhodnejšie vykonať v priebehu októbra až decembra, teda pred začiatkom zvýšenej aktivity chrípkových vírusov, ale očkovanie je možné aj neskôr počas chrípkovej sezóny. Ochranný efekt očkovania nastupuje po 10 až 14 dňoch. Vakcíny proti chrípke sú v Slovenskej republike v súčasnosti dostupné v distribučnej sieti v množstve približne 250 000 dávok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM