Webnoviny - Svet

Slováci si z výplaty môžu kúpiť len 0,6 m2 bytu alebo domu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Martin HavranBRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) – Zatiaľ čo v roku 1989 si priemerný Čechoslovák zo svojho mesačného platu mohol dovoliť kúpiť takmer 5 m2 nehnuteľnosti, dnes je situácia diametrálne odlišná. V prvom kvartáli tohto roka si priemerný Slovák mohol kúpiť len o málo viac než 0,6 m2 bytu či domu. Inak povedané, dnes v porovnaní s rokom 1989 potrebuje na kúpu nehnuteľnosti odpracovať niekoľkonásobne dlhší čas.

„Mnohí z nás však na kúpu nehnuteľnosti nemôžu ani len pomyslieť. Dôvodom je stále vysoká nezamestnanosť, keď až každý ôsmy ekonomicky aktívny Slovák je evidovaný na úrade práce. V roku 2008, kedy u nás ceny nehnuteľností dosiahli svoj strop, bola ekonomická dostupnosť bývania o niečo horšia ako dnes, no na druhej strane si ponuky realitných kancelárií mohlo so záujmom listovať viac ľudí. Evidovaná nezamestnanosť v tom čase bola totiž na úrovni 7,4 % na rozdiel od dnešných 13,1 %“, uvádza sa v analýze Poštovej banky.

Najdrahšie sa býva v Bratislave a jej okolí

Priemerná cena jedného štvorcového metra nehnuteľnosti na bývanie dosiahla v prvom kvartáli 1 264 eur.Foto: SITA V porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka tak došlo k poklesu ceny o 2,5 %, v porovnaní s posledným kvartálom minulého roka sa cena znížila o 0,5 %. Ceny nehnuteľností na Slovensku tak v súčasnosti dosahujú úroveň, na ktorej boli v polovici roku 2007. Najdrahšie sa stále býva v Bratislave a okolí, kde v prípade kúpy nehnuteľnosti sa musí počítať s investíciou vo výške 1 694 eur za štvorcový meter. Naopak, najlacnejšie sú nehnuteľnosti v Nitrianskom kraji, kde za meter bývania je investícia 602 eur. Hoci celkovo zaznamenali ceny nehnuteľností pokles, našli sa aj kraje, kde ceny bývania vzrástli. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2010 sa ceny nehnuteľností zvýšili v Košickom (o 8,4 %) a Trenčianskom kraji (o 3,0 %). Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) v spolupráci s Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

V prvom štvrťroku bola výhodnejšia kúpa rodinného domu

V prepočte na štvorcový meter bola v prvom kvartáli tohto roku ekonomicky výhodnejšia kúpa rodinného domu v porovnaní s bytom o asi 14 %. >Foto: arkuspk.czV prvom kvartáli cena za štvorcový meter s rastúcim počtom izieb klesala. Výnimkou boli len 5–izbové byty, ktoré boli drahšie o pár eur v porovnaní s jednoizbovými bytmi. „Cenová bublina, ktorá na trhu nehnuteľností praskla už na prelome polrokov 2008, možno ešte stále celkom nespľasla. Na cenu nehnuteľností vplýva vo veľkej miere dopyt, ktorý je aj v dôsledku už spomínanej vysokej miery nezamestnanosti naďalej tlmený. Potenciálnymi kupcami sú predovšetkým ľudia, ktorí o prácu neprišli a ani im takáto situácia nehrozí. Cena za štvorcový meter nehnuteľnosti by tak v tomto roku nemala byť v priemere vyššia ako 1 310 eur,“ konštatuje analýza Poštovej banky.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM