Zo Slovenska

Slováci sú v poisťovacích podvodoch profíci! Jeden región v nich výrazne vyniká

Na objasňovanie poistných udalostí sa využívajú aj skúsení odborníci – bývalí detektívi. Sofistikované podvody majú Slováci dôkladne premyslené!

Ilustračný obrázok k článku Slováci sú v poisťovacích podvodoch profíci! Jeden región v nich výrazne vyniká
Zdroj: TASR

Od januára do augusta 2016 preverila Allianz – Slovenská poisťovňa (SP) 1355 podozrivých škodových udalostí zo životného aj neživotného poistenia v celkovej hodnote vyše 4,3 milióna eur. Podozrenie na podvod sa potvrdilo až v 95 % prípadov.

V Žilinskom kraji preverovala 366 podozrivých škodových udalostí, čo je najviac zo všetkých krajov, informovala vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností v Allianz – SP Jaroslava Zemanová.

Severania vedú

„Až štvrtinu podozrivých škôd evidujeme v Žilinskom kraji, kde sme za prvých osem mesiacov odhalili spolu 330 podvodov v celkovej výške viac ako 919-tisíc eur. V neživotnom poistení bolo spáchaných 312 podvodov a v životnom poistení 18 podvodov,“ doplnila Zemanová s tým, že najviac podozrivých škôd bolo v okresoch Žilina, Martin, Námestovo, Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

Čítajte aj: Falošní zamestnanci poisťovne. Tento raz idú po matkách s deťmi

Podľa vedúceho skupiny špeciálnych činností v Allianz – SP Vojtecha Kosíka využívajú pri preverovaní a objasňovaní podozrivých poistných udalostí skúsených odborníkov – bývalých detektívov a špičkové technológie.

Najjednoduchší poisťovací podvod je, keď sa poškodenému stane skutočná škoda a on si uplatní aj škodu, ktorá mu vznikla predtým. Alebo si uplatní vyššie náklady na opravu, ako boli v skutočnosti vynaložené.

„To sú prípady, kde je odhalenie aj zdokumentovanie jednoduchšie. A keď si klient uvedomí, že prestrelil, tak väčšinou už pri našej komunikácii a došetrení sa vzdá plnenia,“ podotkol Kosík.

Dôkladná príprava na podvod

Za najsofistikova­nejšie spôsoby poisťovacích podvodov označil fingované dopravné nehody.

„Páchatelia k tomu naozaj pristupujú s veľmi dobrou odbornou prípravou. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že niekedy tieto veci konzultujú s odborníkmi, ktorí sa v dopravných nehodách vyznajú. Pri fingovaných dopravných nehodách sú väčšinou vysoké škody a Žilinský kraj je charakteristický tým, že poškodené vozidlá sú väčšinou registrované mimo Slovenskej republiky. Takže nám to sťažuje úlohu tým, že prešetrovať musíme v spolupráci so zahraničnými partnermi,“ dodal Kosík.

Špecifikom Žilinského kraja je aj uzatváranie viacerých životných poistiek na jednu osobu. Jedna osoba si napríklad uzavrie aj šesť či desať poistiek, prípadne päťčlenná rodina má dohromady 15 životných poistiek.

Čítajte aj: MOJA PEŇAŽENKA: Neživotné poistky zdražejú, vláda schválila nové odvody

„Objavili sa prípady, keď nám osoba nahlásila tri či štyri úrazy za rok, pričom ich liečenie bolo neprimerane dlhé a následne si chcela uplatniť neprimerane vysoké poistné plnenie. Pri šetrení sa preukázalo, že išlo o fiktívny úraz a pokus o poisťovací podvod,“ objasnila vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností v Allianz – SP.

Upozornila, že pri odhaľovaní poisťovacích podvodov často spolupracujú s políciou a vyšetrovateľmi. „Ak sa preukáže, že išlo o podvod, páchateľovi hrozí trestné stíhanie. Naším cieľom totiž je, aby sme odškodnili klientov, ktorým skutočne vznikol nárok na poistné plnenie a na druhej strane, aby sme nezaplatili to, na čo nárok nevznikol,“ uzavrela Zemanová.

Ilustračné foto, TASR

Škody na autách
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM