Správy Zo Slovenska

Slováci túžia po netradičných Vianociach. Nakoniec ich strávia doma v papučiach

Až dve tretiny Slovákov túžia prežiť na Vianoce niečo iné, ako s zvyknutí. Niečo neobvyklé. Sú ochotní dokonca vzdať sa vianočných darčekov.

Ilustračný obrázok k článku Slováci túžia po netradičných Vianociach. Nakoniec ich strávia doma v papučiach
Zdroj: TASR

Najkrajšie sviatky v roku by až dve tretiny Slovákov rado strávilo netradične. Mimo svojho domova v kruhu širokej rodiny, ale napríklad v horskej chate. Na takéto neobvyklé Vianoce by neváhalo prispieť viac ako 90 percent z nich a takmer polovica by bola dokonca ochotná vzdať sa pre ne vianočných darčekov.

Realita je úplne iná

Osem z desiatich Slovákov bude nakoniec sedieť pri štedrovečernom stole doma so svojimi najbližšími. Netradičné Vianoce mimo domova najčastejšie stroskotajú na tom, že sa nenájde nikto z rodiny, kto by ich zorganizoval. Alebo ľudia nakoniec uprednostnia svoje pohodlie a tradície. Pre spoločnosť Home Credit to zistil prieskum agentúry STEM/MARK.

Podľa prieskumu by Slováci do netradičných sviatkov najčastejšie investovali od 40 do 200 eur nad rámec bežných vianočných výdavkov.

Sme ochotní vzdať sa darčekov

„Je zaujímavé, že takmer polovica opýtaných by sa vzdala aj vianočných darčekov. Peniaze, ktoré by sa tak v rodinnej kase ušetrili, by išli na organizáciu spoločných sviatkov mimo domova. Dokonca sa našlo aj 13 percent takých, čo by si boli ochotní zobrať pre naplnenie spoločných sviatkov pôžičku,“ približuje výsledky prieskumu Jan Holoch, manažér zákazníckej skúsenosti spoločnosti Home Credit.

Najčastejším argumentom v prospech nekonvenčných sviatkov je výborná príležitosť na posilnenie rodinných vzťahov. Často sa objavujú aj pragmatické dôvody typu, že v širšom rodinnom kruhu sa určite nebudú nudiť alebo že deti sa budú môcť takto spolu hrať.

Zdroj: TASR

Ideál ďaleko od reality

Ideálna predstava veľkého množstva Slovákov o spôsobe strávenia Vianoc sa vôbec nezhoduje s ich každoročnou realitou. Prieskum totiž ukázal, že skoro 80 percent respondentov bude počas Vianoc doma. Približne polovica ľudí strávi Štedrý deň s vlastnou rodinou a ďalšia tretina k tomu aj s rodičmi.

V kruhu širokej rozvetvenej rodiny si vychutná štedrú večeru len sedem percent ľudí. „Zrejme sa tu prejavila skutočnosť, že Slováci si stále potrpia na tradíciách, zvykoch a určitých istotách, ktorých sa v konečnom dôsledku nechcú vzdať. Viacerí ľudia v prieskume uviedli, že predstava Vianoc strávených v kruhu množstva príbuzných ich doslova stresuje,“ dodal Holoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM