Zo Slovenska

Slovák možno prepíše svetový rekord: V zbierke má aj Budhu, ktorý rastie!

Slovák Ladislav Hlavács je vášnivý zberateľ sošiek Budhu. Jeho zbierka je unikátna vzácnymi kúskami a prihlásil ju aj do Guinnessovej knihy rekordov.

Ilustračný obrázok k článku Slovák možno prepíše svetový rekord: V zbierke má aj Budhu, ktorý rastie!
21
Galéria
Zdroj: peter simon

Ladislav Hlavács (43) sa ojedinelej záľube venuje už desiatky rokov. Jeden domáci úspech už má istý. V priestoroch historickej radnice v Rožňave sa začiatkom decembra uskutočnil zápis do Knihy slovenských rekordov s najväčšou zbierkou sošiek Budhu.

Hlavács prekonal svoj minuloročný rekord, vtedy vlastnil 119 sošiek. Teraz ich bolo omnoho viac, presnejšie 383 kusov. Do zbierky trofejí mu na podujatí pribudol ďalší kus, jeho momentálna zbierka činí 384 sošiek.

Z darčeka vášeň

Ladislavova zbierka vznikla v polovici 90. rokov. Jedného Budhu dostal do daru ako bytový doplnok. Vtedy dostal nápad, že by ich mohol zbierať ďalej.

„Trvalo to vyše dvadsať rokov, kým sa táto zbierka rozrástla do súčasnej podoby. Zbiera sa zovšadiaľ, či som to dostal ako dar k Vianociam, narodeninám, meninám alebo k inému sviatku. Viac-menej som kupoval nejaké kusy aj sám pre seba. Je to potešenie, hobby, koníček,“ uviedol pre náš portál Hlavács.

Zdroj: peter simon

Svetový rekord?

So svojou zbierkou Budhov sa Ladislav prihlásil aj o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Úspech zápisu medzi svetové rekordy sa dozvie o niekoľko mesiacov.

Čím by mohol presvedčiť porotu? Každý jeden kus je výnimočný, či už vyobrazením, vyhotovením, materiálom, alebo pôvodom. Samozrejme, vlastní aj cenné kúsky.

V zbierke má Budhu, ktorý rastie a niekoľkonásobne zvýši svoju výšku a veľkosť.

„Je to materiálom, ktorý po uložení do vody absorbuje tekutinu a tým pádom narastie na trojnásobok svojej veľkosti, patrí k jedným z mojich cenných kúskov. Ďalší kúsok som si objednal z Číny, je najmenší, má len trinásť milimetrov,“ hovorí zberateľ.

Najcennejší od dcéry!

„Môj najväčší Budha má stojedenásť centimetrov. Je to v podstate najväčší kúsok mojej zbierky a zároveň aj najvzácnejší, dostal som ho k narodeninám ako dar od mojej dcéry a má hodnotu jednej rodinnej dovolenky. Je to najväčšia vzácnosť, či už citovo, alebo hodnotou,“ spresňuje Ladislav Hlavács.

Obrazom: Výstava sošiek Budhu v Rožňave
21
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM