Svet Rôzne Správy

Slovenská jabloň z Bošáce je šiesta najkrajšia v Európe: Víťazom strom z Portugalska

Víťazom súťaže Európsky strom roka 2018 sa stal strom z Portugalska. Oznámili to v stredu v Bruseli organizátori v poradí už ôsmeho ročníka tejto internetovej súťaže. Súťažný strom zo Slovenska obsadil šieste miesto.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská jabloň z Bošáce je šiesta najkrajšia v Európe: Víťazom strom z Portugalska
Zdroj: TASR

Výsledky oznámili na pôde Európskeho parlamentu (EP) pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov. Organizátorom súťaže je Environmental Partnership Association (EPA), konzorcium šiestich nadácií z Bulharska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú komunitné projekty zamerané na ochranu životného prostredia.

Tento rok boli do súťaže, v ktorej sa dalo hlasovať od 1. do 28. februára, zapojené stromy z 13 krajín. Slovensko sa uchádzalo o priazeň hlasujúcich „nezlomnou jabloňou“ z Bošáce. Organizátori z EPA uviedli, že stromy zapojené do súťaže získali takmer 200 000 hlasov.

Najväčšiu priazeň si získal Spievajúci korkový dub z Portugalska (26 606 hlasov).

Na druhom mieste sa umiestnili Staroveké bresty Cabeza Buey zo Španielska (22 323) a ako tretí zabodoval Dub Staršina z lesa Belgorod v Rusku (21 884). Jabloň z Bošáce s počtom 12 249 hlasov obsadila šieste miesto.

Víťazný korkový strom vysadený v roku 1783 bol podrobený zberu kôry vyše 20-krát. Je klasifikovaný ako „strom verejného záujmu“ a je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako „najväčší korkový dub na svete“.

Slávnostné odovzdávanie cien mal na starosti český europoslanec Pavel Poc, podpredseda Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín v Európskom parlamente a dlhodobý podporovateľ iniciatívy Strom roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM