Správy

Slovenská komora učiteľov otvorene: Viac hodín dejepisu nezabráni šíreniu extrémizmu

Slovenská komora učiteľov (SKU) nesúhlasí s navyšovaním počtu hodín dejepisu na základných školách. S týmto opatrením prišlo ministerstvo školstva v dodatku k štátnemu vzdelávaciemu programu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská komora učiteľov otvorene: Viac hodín dejepisu nezabráni šíreniu extrémizmu
Zdroj: TASR

Od nového školského roka 2017/2018 by mali mať žiaci deviatych ročníkov základných škôl o jednu vyučovaciu hodinu dejepisu viac.

SKU považuje tento dodatok za nesystémové opatrenie, nedostatočné na to, aby sa zabránilo šíreniu extrémizmu medzi mladými ľuďmi. „Sme presvedčení, že viac ako na počte hodín dejepisu záleží na ich kvalite a na vzdelaní, hodnotovom postoji a výkone učiteľa dejepisu,“ uviedli v stanovisku. Slovenská komora učiteľov zároveň žiada ponechať počet disponibilných hodín a rozhodnutie, ako ich využiť, na pedagogický zbor školy.

Ministerstvo školstva chce týmto opatrením vytvoriť priestor na rozvíjanie kritického myslenia u mladých ľudí predovšetkým formou diskusií. „V spoločnosti sme svedkom nárastu extrémistických nálad, preto je potrebné vytvoriť priestor na diskusiu o tom, aké nepriaznivé dôsledky má extrémizmus, a to sa dá ukázať práve širšou znalosťou dejín. Školy budú mať teraz viac možností, napríklad na organizovanie diskusií na tieto témy či na návštevu tematických múzeí a pod.,“ uviedol minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM