Webnoviny - Svet

Slovenské basketbalistky v sobotu proti Británii

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA KOŠICE 12. augusta (WEBNOVINY) – Slovenské basketbalové reprezentantky začínajú v sobotu kvalifikáciu o postup na európsky šampionát v roku 2011 v Poľsku. Počas 16 dní čaká na Slovenky 6 zápasov proti trojici účastníkov kvalifikačnej D-skupiny – Veľkej Británii, Ukrajine a Nemecku. Prvou prekážkou na ceste na ME 2011 bude pre zverenky americkej trénerky Pokey Chatmanovej v sobotu o 16.00 h miestneho času (17.00 h SELČ) v Birminghame domáca Veľká Británia.

Štrnástka slovenských basketbalistiek sa po víkendovom voľne, ktoré bolo až do konca kvalifikácie posledné, stretla v pondelok opäť v Košiciach. Záverečný tréningový mikrocyklus však narušili nepríjemné zdravotné problémy. „Z utorka na stredu sa u väčšiny hráčok objavili žalúdočné problémy. Vynechali sme preto aj modelovaný stredajší zápas. Teraz vo štvrtok je už však na šťastie všetko v poriadku. Problémy pretrvávajú len u Klaudie Lukačovičovej, no aj tá by mala byť do sobotňajšieho duelu v poriadku,“ skonštatoval pre agentúru SITA manažér slovenskej reprezentácie Ivan Benninghaus. Okrem zranenej Zuzany Žirkovej, ktorá má zlomeninu záprstnej kostičky na ľavej ruke a počas sústredenia pracuje individuálne, sa do finálnej dvanásťčlennej nominácie na prvý zápas nevošla ani Katarína Tetemondová.

Veľká Británia je zrejme najzaujímavejším tímom v kvalifikačnej D-skupine. Ešte pred niekoľkými rokmi táto reprezentácia prakticky neexistovala, resp. sa z času na čas objavila pod hlavičkou Anglicka, pod ktorou v podstate dodnes hrávajú na európskych šampionátoch jej mládežnícke výbery. Všetko zmenilo pridelenie olympijských hier v roku 2012 Londýnu. Na olympijskom basketbalovom turnaji má domáci tím istú miestenku a tak basketbalová federácia Veľkej Británie začala budovať novú reprezentáciu. Prvým a veľmi šťastným krokom bolo angažovanie austrálskeho trénera Toma Mahera. Päťdesiatsedemročný odborník priviedol austrálsku reprezentáciu na OH 1996 k bronzu, na domácich OH v Sydney v roku 2000 k striebru, o štyri roky neskôr bol na OH 2004 s reprezen­táciou Nového Zélandu siedmy a v Pekingu 2008 dosiahol s domácim ženským výberom až na semifinále. V britskom výbere figurujú okrem domácich hráčok aj dve basketbalistky narodené v USA, ďalšia dvojica Kanaďaniek, Austrálčanka aj hráčka narodená na Bermudách. V prípravných zápasoch si Britky poradili z Bulharskom, Portugalskom a Izraelom, nestačili na Belgicko a Holandsko. Najväčšími oporami sú vysoké krídelníčky Julie Pageová a Kimberley Buttlerová (USA), ako aj legionárske duo výborne strieľajúcich rozohrávačiek Jenaya Wade-Freyová (Bermudy) a Natalie Staffordová (Austrália). Zaujímavé je, že obe spomínané tvorkyne hry dostali britský pas až v tomto roku.

„Naozaj nie sme zvyknutí na stretnutia s týmto súperom. Bude to prvý zápas Slovenska s Veľkou Britániou. Je to veľmi nepríjemný protivník, veľmi dobre koučovaný, ktorý hrá veľmi rýchlo dopredu. V tíme je niekoľko basketbalových osobností a je veľmi silný pod košom,“ zhodnotila kvality súpera športová riaditeľka slovenskej reprezentácie Natália Hejková a pokračovala: „Dôležité bude ubrániť súperky. Práve obrana je našou silnou stránkou, ktorá by mala platiť na Britky.“ Mnoho odborníkov pasuje Veľkú Britániu, ktorá ešte nedávno patrila do európskeho basketbalového suterénu, za jedného z favoritov na postup na ME 2011. „Nechcem byť zlým prorokom, ale Britky budú jedným z postupujúcich tímov,“ myslí si aj N. Hejková a zdôvodňuje: „Už na jar som vyzývala na ostražitosť, čo sa týka posilňovania tohto tímu. Dokázali si ho výborne vyskladať, keď priviedli z celého sveta hráčky presne na posty, ktoré potrebovali. Vyšlo im aj angažovanie svetobežníka Mahera, ktorému sa po úspechoch v Austrálii až tak nedarilo v americkej WNBA, no na OH v Pekingu opäť potvrdil svoje kvality. Prijatím ponuky Veľkej Británie nemôže nič stratiť, len získať.“

Na slovenské basketbalistky čaká ešte pred rozskokom v Birminghame logisticky najťažšia cesta z trojice kvalifikačných putovaní. „Vyrážame z Košíc v piatok o štvrtej hodine ráno. Na leteckej trase nás čakajú dva prestupy – v Prahe a Amsterdame. V Birminghame by sme mali byť o 11. hodine miestneho času. Tréning vo veľkej a modernej National Indoor Arene s hľadiskom pre 10 000 divákov nás čaká o 17.00 h. V sobotu sa zápas začína o 16. hodine. Domov sa vraciame v nedeľu po tej istej trase a v Košiciach budeme hodinu pred polnocou,“ opísal program a trasu britskej anabázy I. Benninghaus. Zverenky Pokey Chatmanovej budú mať potom len krátky jeden deň na prípravu na ďalšieho súpera, ktorým bude v utorok 17. augusta o 19.00 h v košickej Infinity Arene Ukrajina.

Káder ženskej basketbalovej reprezentácie SR na zápas D-skupiny kvalifikácie na ME 2011 – Veľká Británia – Slovensko (14. augusta o 17.00 h SELČ v Birminghame): rozohrávačky: Jana Čarnoká, Ivana Jalčová (obe Dobrí anjeli Košice), Jana Vacková (BK PU Bemaco Prešov) krídelníčky: Luisa Michulková (Real Celta Vigo/Šp.), Lucia Kupčíková, Katarína Hricková (obe Dobrí anjeli Košice), Lucia Lásková (bez klubovej príslušnosti) pivotky: Romana Vyňuchalová (Post Viedeň/Rak.), Anna Jurčenková, Erin Lawlessová (obe Dobrí anjeli Košice), Simona Podešvová, Klaudia Lukačovičová (obe MBK Ružomberok)

Program Slovenska v D-skupine kvalifikácie o ME 2011 v Poľsku (všetky časy sú v SELČ): sobota 14. augusta o 17.00 h: Veľká Británia – SLOVENSKO (National Indoor Arena, Birmingham) utorok 17. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO – Ukrajina (Infinity Aréna, Košice) piatok 20. augusta o 17.00 h: Nemecko – SLOVENSKO (Gerry Weber Sportpark Halle, Halle/Westfalen) pondelok 23. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO – Veľká Británia (Infinity Aréna, Košice) štvrtok 26. augusta o 17.00 h: Ukrajina – SLOVENSKO (Sport Complex Meridian, Kyjev) nedeľa 29. augusta o 19.00 h: SLOVENSKO – Nemecko (Infinity Aréna, Košice)

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM