Webnoviny - Svet

Slovenské tenistky v apríli o elitu v Srbsku

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/AP

LONDÝN 10. februára (WEBNOVINY) – Slovenské tenistky si 24. – 25. apríla v stretnutí o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie 2011 reprezen­tačných družstiev žien zmerajú sily so Srbkami na pôde súpera. Rozhodol o tom stredajší žreb play-off v sídle súťaž organizujúcej Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) v londýnskom Roehamptone.

Tím SR pod vedením kapitána Mateja Liptáka si zahrá v „prelínačke“ druhý rok v rade. Vlani nestačil v rekordne dlhej dráme v Limoges na Francúzky, ktorým podľahol tesne 2:3. Počas predchádzajúceho víkendu si v Bratislave v 1. kole II. svetovej skupiny Slovenky poradil s Číňankami 3:2. Srbky v rovnakom termíne v Belehrade vo štvrťfinálovom 1. kole I. svetovej skupiny v najsilnejšej zostave s dvoma bývalými jednotkami rebríčka WTA Tour Jelenou Jankovičovou a Anou Ivanovičovou podľahli Ruskám 2:3, hoci viedli 2:1.

Slovenky, víťazky Pohára federácie z roku 2002, budú cestovať na Balkán, pretože proti tomuto súperovi mali výhodu domáceho prostredia v prvom a zatiaľ zároveň i poslednom vzájomnom súboji v júli 2007 v Košiciach (4:1) v zápase o účasť v II. svetovej skupine.

Dominika Cibulková pre agentúru SITA povedala: „Srbsko a ešte na jeho pôde – to je veľmi nepríjemný žreb, asi najťažší z tých, ktoré prichádzali do úvahy. Ak sa však chceme dostať do svetovej skupiny, musíme prejsť aj cez takýchto súperov. Verím, že ak budeme hrať tak ako proti Číňankám, Srbky určite potrápime. Budú to ťažké zápasy pre nás, ale aj pre ne. Navyše, ešte je to ďaleko. Máme pred sebou Dubaj a americké turné. Uvidíme, ako sa to všetko do konca apríla vyvinie. Predpokladala by som, že budeme hrať na antuke. Ja by som povedala, že aj vzhľadom na turnajový program z toho obdobia zvolí domáci tím tento povrch.“

„Je to veľmi ťažký súper. O to viac, že mu budeme čeliť vonku. Aj Srbky sú síce zdolateľné rovnako ako každý iný tím, ale s Jankovičovou a Ivanovičovou pokojne raz môžu vyhrať celú túto súťaž. Treba sa na ne dobre pripraviť a byť v kvalitnej forme. Samozrejme, v tejto chvíli je ešte otázne, či budú mať koncom apríla k dispozícii najsilnejšiu zostavu. Je predčasné o tom uvažovať. Aj po vyžrebovaní Číny sme si hovorili: Bože môj, aký náročný súper, bude to veľmi ťažké. Napokon to bolo úplne ľahké. Teraz sa to môže zopakovať. Srbsko totiž okrem tých dvoch hráčok nemá nejakú ďalšiu silnú,“ reagovala pre SITA na výsledok žrebu ďalšia členka slovenského fedcupového tímu Magdaléna Rybáriková.

„Nechcelo sa mi veriť, že to dopadlo takto, ale prvotné sklamanie z výsledku žrebu už zo mňa opadlo. Treba sa k tomu postaviť čelom. Ak chceme ísť do najlepšej svetovej osmičky, musíme zdolať aj naozaj svetový tím, akým Srbsko s Jankovičovou a Ivanovičovou nepochybne je. Ani jedna z nich však momentálne nemá nejakú oslnivú formu, najmä Ivanovičová je v hernej kríze. Vo štvrťfinále to využili Rusky, urobili cez ňu dva body a pridali štvorhru. Myslím si, že podobným spôsobom môže uvažovať kapitán Matej Lipták,“ komentoval stredajší žreb pre SITA generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška a dodal: „Naše tenistky musia zahrať na hranici svojich schopností a potom sa možno ukáže, že v športe nič nie je nemožné. Srbsko disponuje dvoma vynikajúcimi tenistkami, my máme tri veľmi dobré – v tímovej súťaži sa to môže ukázať ako naša výhoda. Súperovi, samozrejme, neželám nič zlé, nepovažujem však za isté, či budú hrať obe jeho hviezdy. Navyše, aj s nimi v kádri nie sú Srbky nezdolateľné. Dominika Cibulková i Daniela Hantuchová pokojne môžu zdolať Jankovičovú aj Ivanovičovú. Môže sa to skončiť 5:0 pre nich i pre nás.“

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM