Správy

Slovenské zdravotníctvo: Na jeho dofinancovanie má ísť v tomto roku 100 miliónov eur

Zdravotníctvo by sa malo v tomto roku dofinancovať 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské zdravotníctvo: Na jeho dofinancovanie má ísť v tomto roku 100 miliónov eur
Zdroj: TASR

Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru dnes schválili pozmeňujúci návrh jeho predsedu Štefana Zelníka (SNS) k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá zvýši odvody štátu.

Ministerstvo zdravotníctva v novele pôvodne navrhlo, aby sadzba za poistencov štátu posledné dva mesiace v roku stúpla z 3,78 na 4,73 percenta z vymeriavacieho základu, čo malo priniesť 50 miliónov eur. Poslanci však odobrili Zelníkov návrh, aby sadzba vzrástla na 5,67 percenta. Zdravotníctvo tak dostane na dofinancovanie 100 miliónov eur.

Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) kritizovala, že návrh prišiel „minútu pred hlasovaním“. Považuje to za neprofesionálne, hlasovania sa preto ako jediná zdržala. Pripomenula, že keď dofinancovanie navrhovala opozícia, vládni poslanci boli proti. Zelník však argumentoval, že sa čakalo, aké opatrenia sa v rezorte urobia, aby sa peniaze využívali efektívnejšie.

V prípade zdravotníctva sa najprv hovorilo o potrebe dofinancovania sumou 150 miliónov eur. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) však už dávnejšie informoval, že príjmy od ekonomicky aktívnych osôb sú o desiatky miliónov eur vyššie, ako sa predpokladalo. S konečným číslom potrebným na dofinancovanie sa preto čakalo aj na septembrovú daňovú prognózu.

Viac peňazí pre sektor dlhodobo žiadali neštátne nemocnice, zdravotné poisťovne, zamestnávatelia, ambulantný sektor, pacientske organizácie. Dofinancovanie má napríklad pomôcť štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá mala minulý rok vysokú stratu a plní preto ozdravný plán.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM