Svet Správy

Slovenskí vedci so svetovým úspechom: Prispievajú k výskumu mayskej kultúry

Slovenský tím v Guatemale pomohol objaviť asi najhustejšie osídlenú oblasť staroveku.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí vedci so svetovým úspechom: Prispievajú k výskumu mayskej kultúry
Zdroj: TASR

Významný je napríklad objav 5000 terasovitých polí, vďaka ktorým dokážu vedci vypočítať, koľko ľudí na území žilo a čím sa živili.

„Ide pravdepodobne o najhustejšie obývanú oblasť starovekého sveta, ktorá má obrovský význam pre pochopenie ranných civilizácií,“ povedal vedúci slovenského tímu profesor Milan Kováč z Univerzity Komenského v Bratislave na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Slováci sa výskumu venujú už od roku 2009, ale s využitím novej laserovej technológie LiDAR sa ich postup zrýchlil. To, čo im predtým trvalo preskúmať šesť sezón, teraz zvládnu za tri sekundy a oveľa presnejšie.

Prvýkrát vďaka tomu dokázali zachytiť nielen veľké budovy, ale aj obydlia bežných ľudí. „LiDAR nám umožnil vidieť krajinu komplexne, v súvislostiach,“ vysvetľuje Tibor Lieskovský zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý sa špecializuje na vyhodnocovanie dát z laserového skenovania.

Slovensko je jedna z dvoch európskych krajín, ktoré sa na projekte amerických vedcov podieľajú. Podľa Kováča sú však jediní, ktorí disponujú aj výsledkami vlastných archeologických vykopávok. V projekte by slovenskí vedci radi pokračovali aj ďalej. Podľa ich slov je tento úspech len začiatkom behu na dlhé trate.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM