Ostatné športy

Slovensko má prvú medailu z Pjongčangu! Kuzminová v stíhacích pretekoch strieborná

Slovensko je na nohách. Anastasia Kuzminová získala v stíhačke v Pjongčangu striebornú medailu.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má prvú medailu z Pjongčangu! Kuzminová v stíhacích pretekoch strieborná
Zdroj: TASR

V stíhacích pretekoch na ZOH v Pjongčangu vybojovala slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na 10 km trati striebornú medailu. Zlato si vybojovala s náskokom 29,4 sekundy Nemka Laura Dahlmeierová, bronz Francúzka Anais Bescondová (+29,6). Na 38. mieste dobehla Paulína Fialková (+3:58,3).

Prvá reakcia striebornej Kuzminovej bola hlavne o obrovskom šťastí, ktoré prežívala. „Som veľmi šťastná, že sa podarila medaila. Štyri chybičky tam nemali byť, pretože zlatá medaila bola na dosah. Snažila som sa bojovať s Laurou, ale som veľmi spokojná aj so striebrom. Toto je moja úroveň. Prežívam obrovskú radosť z toho, že som potešila všetkých mojich fanúšikov.“

Anastasia Kuzminová nastúpila na večernú stíhačku v inej pozícii, aká ju pred štyrmi i ôsmimi rokmi na ZOH ozdobila. Ak v Soči i Vancouveri vyhrala šprint a stíhačku odštartovala s náskokom, teraz musela stratu dobiehať. V šprinte jej v Alpensii patrilo 13. miesto s mankom 54 sekúnd. Menší sekundový odstup zaťažil 11-tu v šprinte Paulínu Fialkovú +51 s, obe však spájalo jedno, ak presnejšie zastrieľajú, medaila nebola pre ne vzdialená.

Najbližšie k zlatu mala Dahlmeierová, Olsbuová (+24 sekúnd) i Vítková (+26). História však presviedčala, že víťazka zo šprintu to mala vždy zložité. Stíhačka sa beží na ZOH od roku 2002 a ani raz sa nestalo, že sa zrodilo zlaté double, až teraz v Pjongčangu zásluhou Dahlmeierovej. Najbližšie k nemu mala Kuzminová vo Vancouveri so zlatom a striebrom, rovnako dopadla aj Nemka Wilhelmová v Salt Lake City'2002.

Úvodná streľba ležmo v mraze –10 a silnom vetre dopriala Kuzminovej (celková strelecká bilancia 0–1–2–1), Fialková (2–2–2–2) netrafila štvrtý a piaty terč. Kuzminovej posun vpred bol pozoruhodný, ocitla sa na treťom mieste, 32,6 sekundy za Dahlmeierovou a 14,8 za Vítkovou. To však nebolo všetko, s famóznym behom onedlho Vítkovú predstihla. Na druhej ležke síce netrafila prvý terč, no Dahlmeierová druhý a veľký súboj o zlato naďalej pokračoval. Stratu 9,2 sekundy Kuzminová rýchlo zmazala a na následnom medzičase (na 4,9 km) sa už ocitla sa na čele.

Prvá streľba stojmo bola pri súčasnom mierení v znamení kto z koho. Kuzminová netrafila ďalšie dva terče, Dahlmeierová bola bezchybná a situácia sa o niečo zmenila, slovenská biatlonistka už zaostávala na 2. mieste o 37,9 sekundy. V záverečnej stojke sa už akoby mierilo na medaily, Dahlmeierová v pohode bez jediného omylu na zlatú, Kuzminová s jednou chybou na prvom terči na striebornú, no musela si v záverečnom bežeckom okruhu ustrážiť tesný náskok 0,8 sekundy pred Francúzkou Bescondovou. Vo finiši si svoju štvrtú medailu na ZOH v kariére po heroickom finiši už nenechala vziať.

Fialková nevybielila v druhej ‚ležke‘ opäť dva terče, druhý a štvrtý a už dosť strácala. Rovnako menej presne zvládla prvú i druhú stojku a už si aj zmarila nádej na cenný výsledok.

Kuzminová unikátne už na tretích ZOH za sebou získala medailu (2–2–0) a stala sa najvýraznejšou biatlonovou osobnosťou v histórii ZOH. Jej striebro bolo dielom skvelej prípravy a výrazných výsledkov počas celej sezóny. V seriáli SP vedie túto zimu v hodnotení disciplíny, v stíhačke dvakrát zvíťazila, raz bola druhá, no vždy nastupovala s tou výhodou, že si vybudovala v šprinte lepšiu pozíciu ako teraz. Teraz ukázala aj unikátny útok zozadu, s najrýchlejším bežeckým časom, druhá za ňou bežala pomalšie až o 23,7 sekundy Nórka Eckhoffová.

V Soči pred štyrmi rokmi sa na pódiu umiestnili biatlonistky s číslami 9, 10 a 15, ktoré korešpondovali s umiesteniami v šprinte, teraz sa stala najväčšou ‚skokankou‘ práve Kuzminová, 13. v šprinte, 2. v stíhačke. Zlatá Domračevová mala v Soči na štarte 32-sekundovú stratu a napriek tomu zvíťazila. Zaujímavé bolo, že aj v Pjongčangu vyštartovala v ústrety obhajobe ako deviata v poradí, no stíhačku nezvládla a obsadila 37. priečku.

Výsledky:

Stíhacie preteky na 10 km: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 30:35,3 (1 tr. okr.), 2. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +29,4 (4), 3. Anais Bescondová (Fr.) 29,6 (1), 4. Marte Olsbuová (Nór.) 1:07,3 (4), 5. Hanna Oebergová (Švéd.) 1:08,9 (3), 6. Densie Herrmannová (Nem.) 1:19,4 (2), 7. Veronika Vítková (ČR) 1:37,3 (3), 8. Lena Häckiová (Švajč.) 1:41,5 (3), 9. Tiril Eckhoffová (Nór.) 1:47,8 (5), 10. Mona Brorssonová (Švéd.) 1:54,5 (1), …38. Paula FIALKOVÁ (SR) 3:58,3 (8)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM