Pavol Krupka Rôzne

Slovensko má za sebou neštandardnú zimu. V Poprade bolo jeden čas tak, ako zvyčajne v Hurbanove

Za fakt, že dnešný prvý jarný deň pripomína skôr začiatok leta, môže aj neštandardná zima, ktorej dôsledky budeme pociťovať v počasí ešte niekoľko týždňov. V období od Vianoc do 21. decembra boli v Poprade podmienky ako zvyčajne v Hurbanove.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má za sebou neštandardnú zimu. V Poprade bolo jeden čas tak, ako zvyčajne v Hurbanove
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Presne na konci najchladnejšieho ročného obdobia prišiel SHMÚ s jeho bilanciou. Zimu 2013/2014 na Slovensku si meteorológovia budú pamätať ako výnimočnú. Spojili sa v nej dva extrémy – vysoké teploty a nedostatok snehu. „Teplotné podmienky tohtoročnej zimy by som hodnotil tak, že takmer v priebehu celej zimy boli najprv jesenné a neskôr, na konci zimy, zase jarné,“ zhodnotil uplynulú zimu klimatológ Pavol Faško.

Skutočne zimné podmienky sa vyskytovali na Slovensku iba počas niekoľkých dní v závere januára. Ústav tak zaznamenal rekordne nízky počet arktických dní, kedy teplota nie je nad mínus desať stupňov Celzia. Taký bol na Slovensku len 25. a 26. január.

Extrémne teplé boli vysokohorské polohy. Na Lomnickom štíte bola tohtoročná zima približne o jeden stupeň teplejšia ako doteraz najteplejšia zima. „To je dosť alarmujúci fakt. Obyčajne, keď sa prekonávajú rekordy, tak je to o jednu, maximálne dve desatiny stupňa,“ uviedol Faško.

Klimatológ ďalej upozornil, že v Poprade, ktorý je charakteristický silnými mrazmi, boli podmienky ako zvyčajne v Hurbanove. V priemere v Poprade takmer nemrzlo. Za tri zimné mesiace – december až február – tu bola priemerná teplota vzduchu iba mínus 0,1 stupňa Celzia.

Ešte významnejším momentom tejto zimy však podľa Faška bol nedostatok snehu, keď len niektoré časti Slovenska boli v normále. „V nížinných polohách sa v rozsiahlych častiach územia nevyskytla vôbec snehová prikrývka, čo je pre prírodné podmienky Slovenska netypické,“ skonštatoval Faško. Absenciu snehovej pokrývky zaznamenalo až 25 meteorologických staníc, išlo pritom aj o stanice v severnejších regiónoch – na Považí či hornej Nitre.

Zima 2013/2014 podľa Faška svojimi extrémami zapadá do trendu, ktorý možno pozorovať najmä v poslednom štvrťstoročí. „Vývoj smeruje k tomu, že u nás budú prevládať podobné zimy, aj keď nemusia byť až také teplé a suché,“ povedal s tým, že netreba zabudnúť na to, čo sa počas tejto zimy udialo v Severnej Amerike. Tá zažila opačný extrém ako Slovensko v podobe mimoriadne mrazivého a na sneh výdatného počasia. „Takáto nepríjemná zima sa z času na čas môže vyskytnúť aj u nás,“ doplnil klimatológ.

Faško nakoniec vysvetlil, že neštandardná zima zasiahla do vývoja jarného počasia, keď sa otepľovanie atmosféry nespotrebúva na topenie snehovej pokrývky, ale sa prejavuje vysokými teplotami vzduchu.

Poznámka:
Titulná fotografia zobrazuje jeden z mála skutočne zimných dní v Poprade – 26. január 2014.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM