Webnoviny - Svet

Slovensko môže prísť kvôli NADSME o 120 mil. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: nadsmeBRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Slovensko môže prísť kvôli Národnej agentúre pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) o 120 mil. eur. Ako na stredajšom rokovaní vlády informoval svojich kolegov minister hospodárstva Juraj Miškov, tieto prostriedky môže Slovensko stratiť, ak štát bez súhlasu partnerov zruší alebo transformuje agentúru. „Na základe vykonanej právnej analýzy je nevyhnutné konštatovať, že zrušenie NADSME bez súhlasu združenia podnikateľov a združenia živnostníkov má za následok stratu nároku štátu na likvidačný zostatok,“ upozornil minister v informácii, s ktorou oboznámil kabinet.

Podľa ministra približne 70 mil. eur by štát stratil na likvidačnom zostatku vrátane majetku Fondu fondov, s. r. o. a 50 mil. eur predstavuje riziko povinnosti vrátenia prostriedkov Európskej únie vložených do Fondu fondov. Minister predstavil Združeniu podnikateľov Slovenska a Slovenskému živnostenskému zväzu, ktorí sú spoluzakladateľmi agentúry, viacero alternatív, ako ďalej v otázke jej budúcnosti, pričom preferoval vznik tzv. novej „superagentúry“. Tá má prevziať aj kompetencie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a časť kompetencií Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Zároveň sa má pri tejto transformácii previesť správa Fondu fondov prípadne celého jeho majetku do rúk nezávislého renomovaného správcu, pričom sa už na pôde rezortu hospodárstva uskutočnilo i prvé rokovanie so zástupcom Európskej investičnej banky.

„Zástupcovia podnikateľov vyjadrili zásadný nesúhlas so všetkými navrhovanými variantmi. Podnikateľské združenia požadujú zachovanie svojich kompetencií v rozsahu súčasných, historicky daných kompetencií pri riadení NADSME, vrátane aspoň čiastočného zachovania spoluvlastníckeho podielu, aj v novej, transformovanej agentúre. Vzhľadom na zásadný nesúhlas zástupcov podnikateľov s navrhovanými riešeniami, rozhodlo vedenie ministerstva o pozdržaní materiálu a jeho nepredložení na rokovanie vlády,“ uviedol minister v predloženej informácii.

Podľa ministra Miškova na riešenie budúcnosti NADSME je tak ešte potrebný čas na ďalšie rokovania a hľadanie východísk. „Kvôli hroziacim nezanedbateľným stratám pre Slovensko pri nepremyslenom postupe pri likvidácii či transformácii NADSME bez obojstrannej dohody s podnikateľskými združeniami je snahou ministerstva pri akejkoľvek zmene právnej subjektivity dospieť k dohode ešte pred konečným rozhodnutím vlády. Ide o časovo náročný proces, ktorý doposiaľ nebol ukončený a na ktorom sa intenzívne pracuje. Cieľom je prijať riešenie, ktoré nebude znamenať finančné straty pre štát,“ zdôraznil minister.

„V tejto súvislosti podnikatelia poznamenali, že vzhľadom na nepotvrdené vyslovené podozrenia zo sprenevery vo fondoch NADSME sa javia všetky zásahy do jej činnosti ako politické, vecne nepremyslené a násilné gesto, ktoré ničí osemnásťročnú nezastupiteľnú prácu tejto inštitúcie pre rozvoj malého a stredného podnikania na Slovensku,“ konštatoval minister.

Súčasná vláda sa rozhodla zlikvidovať činnosť Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania koncom septembra 2010. Urobila tak po tom, čo na problém s pravdepodobne nezákonným rozdeľovaním finančných prostriedkov v agentúre upozornilo súčasné aj minulé vedenie ministerstva hospodárstva. Ako vtedy informovalo ministerstvo hospodárstva, existuje podozrenie, že agentúra nezákonne rozdelila spriazneným firmám 13,5 mil. eur. Podľa rezortu hospodárstva štát nemal dosah na zhruba 30 mil. eur, ktoré poskytol agentúre pre rozvoj podnikania. Podľa vtedajších slov premiérky Ivety Radičovej existovali v dvoch fondoch agentúry vážne podozrenia z tunelovania ešte z čias predchádzajúcej vlá­dy.

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou Európskej únie a slovenskej vlády. Agentúra je zameraná na rozvoj a rast malého a stredného podnikania s cieľom posilniť konkurencieschop­nosť sektora v rámci spoločného európskeho trhu a na trhoch tretích krajín.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM