Erik Bojničan Zo Slovenska

Slovensko pomôže Francúzsku vyslaním vojenských expertov do Mali

Slovensko je pripravené zapojiť sa do vojenskej operácie Európskej únie v africkej krajine Mali. Podporí takto Francúzsko pri riešení aktuálnej zložitej bezpečnostnej situácie.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko pomôže Francúzsku vyslaním vojenských expertov do Mali
Zdroj: TASR

Vláda dnes na svojom mimoriadnom zasadnutí schválila vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do výcvikovej misie EUTM Mali. Slovensko poskytne do päť vysoko špecializovaných vojenských expertov, ktorí by mali v africkej krajine pôsobiť počas šiestich mesiacov.

Minister obrany Martin Glváč, ktorý návrh predložil, ho vníma ako výraz solidarity s francúzskymi partnermi a európskymi hodnotami. Dospel k nemu na základe analýzy aktuálnych možností ozbrojených síl. O presných podmienkach nasadenia slovenských vojakov ešte prebiehajú rokovania s francúzskou stranou.

„Dnes sme schválili materiál, na základe ktorého vysielame piatich vojakov na túto misiu, zatiaľ v rotácii šesť mesiacov,“ priblížil po zasadnutí vlády Glváč. Náplňou práce slovenských vojakov bude podľa ministra mentoring.

Po teroristických útokoch v Paríži 13. novembra 2015 oznámilo Francúzsko aktiváciu článku 42.7 Zmluvy o Európskej únii, ktorý je zameraný na podporu spojencov v prípade ich napadnutia. Slovensko oslovilo so žiadosťou o podporu prostredníctvom zapojenia sa ozbrojených síl do operácií EÚ a OSN v citlivých regiónoch sveta.

Výcviková misia EUTM Mali pôsobí na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN v africkej krajine od roku 2013. Jej cieľom je vycvičiť ozbrojené sily Mali tak, aby boli schopné po boku jednotiek OSN v rámci misie MINUSMA obnoviť teritoriálnu integritu Mali a neobmedzovaný výkon moci centrálnej vlády v Bamaku.

V misii, ktorá ma mandát do 30. júna 2016, pôsobia vojaci 23 krajín EÚ. Slovensko sa jej doposiaľ nezúčastňovalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM