Rastislav Búgel Správy

Slovensko pošle svojich špecialistov do Iraku: Budú cvičiť tamojších vojakov

Slovensko by malo poslať do Iraku svojich špecialistov, ktorí budú cvičiť príslušníkov tamojšej armády. Pôjde o výcvik v oblasti odmínovania, údržby pozemnej techniky či špeciálnych operácií.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko pošle svojich špecialistov do Iraku: Budú cvičiť tamojších vojakov
Zdroj: TASR

Vyslanie vojakov schválila vláda. Ak návrh akceptujú partneri, do regiónu by malo odísť v štvrtom štvrťroku do 47 slovenských vojakov.

Výcvikové úlohy

Ide o príspevok Slovenska k boju proti terorizmu. „Sme súčasťou NATO a ako koaličný partner budeme súčasťou globálnej koalície v boji proti Islamskému štátu,“ vysvetlil po rokovaní kabinetu minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Zdôraznil, že nejde o bojovú, ale výcvikovú misiu. Slovensko by malo svoj príspevok ponúknuť spojencom na májovom minisummite NATO v Bruseli.

"Náš príspevok bude zameraný výhradne na plnenie výcvikových úloh, poskytovanie poradenstva a asistenciu pri budovaní kapacít irackých síl na území Irackej republiky. Neplánujeme vyslať žiadne bojové jednotky,“ vysvetlil Gajdoš. Tento príspevok by mal trvať maximálne dve šesťmesačné rotácie.

Príslušníci Ozbrojených síl SR, ktorí budú mať na starosti výcvik odmínovania, budú školiť operátorov a inštruktorov irackých ozbrojených síl, a vydávať oprávnenia na používanie odmínovacieho kompletu BOŽENA 4. Výcvikový tím na školenie špecialistov údržby a opráv pozemnej techniky budú cvičiť príslušníkov irackých ozbrojených síl na vykonávanie údržby a bežných vojskových opráv techniky sovietskej výroby T-72 a podvozkov BVP.

Stabilizácia v regióne

Slovenskí vojenskí policajti zas budú cvičiť príslušníkov irackej federálnej a lokálnej polície a slovenskí vojaci pre špeciálne operácie budú vykonávať vojenskú asistenciu pri výcviku príslušníkov irackých špeciálnych síl v požadovaných zručnostiach do stupňa prápor. Súčasťou príspevku budú aj vojaci, ktorí budú mať na starosti podporu.

Celkový odhad nákladov na vyslanie slovenských vojakov v prípade jednej rotácie je 5 759 200 eur a v prípade dvoch rotácií je 8 856 000 eur. Slovenskí vojaci sa nebudú podieľať na plánovaní, príprave, organizácii a realizácii vojenských operácií.

Bezpečnostná situácia v Irackej republike a schopnosť irackej vlády vlastnými prostriedkami zabezpečiť mierové podmienky pre život svojho obyvateľstva, je považovaná za jednu z podstatných podmienok pre stabilizáciu v regióne a jedným z kľúčov k úspechu úsilia medzinárodného spoločenstva poraziť a eliminovať hrozbu terorizmu. S cieľom podpory irackých síl v boji proti teroristickým skupinám (najmä ISIS) pôsobí v Irackej republike Globálna koalícia proti ISIS a NATO, ktorých členom je aj Slovenská republika.

Hrozba terorizmu

Vzhľadom na dôležitý prínos výcvikovej aktivity v Irackej republike sa na minisummite hláv štátov a vlád členských krajín NATO 25. mája v Bruseli očakáva deklarovanie príspevkov zo strany členských štátov NATO, ako prejavu schopnosti čeliť významnej časti hrozby terorizmu. Ak partneri akceptujú slovenský návrh, konkrétny materiál na schválenie bude ešte predložený Bezpečnostnej rade, vláde a Národnej rade SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM