Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slovensko pripravuje štátny integračný program pre utečencov: Nebude sa spoliehať na financie z EÚ

Slovensko sa pri integrácii utečencov nebude spoliehať na financie z fondov Európskej únie, ale do riešenia tejto otázky zapojí štátny rozpočet. Predpokladá to pripravovaný štátny integračný program pre osoby s medzinárodnou ochranou.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko pripravuje štátny integračný program pre utečencov: Nebude sa spoliehať na financie z EÚ
Zdroj: TASR

Jeho detailom sa dnes venuje Medzinárodná konferencia Európskej migračnej siete v Bratislave s účasťou odborníkov z okolitých krajín. Riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Bernard Priecel vysvetlil, že program je reakciou na súčasnú situáciu vo svete a príspevkom k jej riešeniu. „Chceme, aby niečo bolo pevné, čo nebude pripúšťať iné narábanie v rôznych situáciách s ľuďmi. Aby bolo jasné, kto a na čo má nárok, čo je povinnosťou štátu a kedy,“ uviedol.

Bývanie je najdôležitejšie

Prostriedky z eurofondov sú vzhľadom na súčasnú migračnú krízu nedostatočné, ozrejmila Petra Achbergerová z Migračného úradu potrebu štátneho programu. „Mali by riešiť všetky aspekty integrácie,“ priblížila. Najdôležitejšie je bývanie pre azylantov a osoby s doplnkovou ochranou, vyriešenie tejto otázky podľa Achbergerovej predstavuje 90 percent úspechu riešenia celého problému. Štátny program bude zameraný i na oblasť zamestnania, výučby slovenského jazyka, školstva a rôznych aspektov sociálneho života.

Predpokladajú navýšenie prostriedkov

Prípravu programu má na starosti pracovná skupina, kde je okrem zástupcov dotknutých ministerstiev zastúpená aj odborná verejnosť. Na jar budúceho roku by výsledok jej práce mala odobriť vláda. Program by mal začať platiť od začiatku roka 2017. "Predpokladáme, že od roku 2017 by sa mali navýšiť aj prostriedky zo štátneho rozpočtu. Je tam vôľa štátu a ministerstiev poskytnúť finančné krytie,“ doplnila Achbergerová.

Nie sme cieľovou krajinou

V súčasnosti sa v záchytných táboroch na Slovensku nachádza iba 30 žiadateľov o poskytnutie medzinárodnej ochrany. Podľa Priecela je to mimoriadne nízke číslo. Vidí za ním dostatočnú ochranu štátnej hranice pred nelegálnou migráciou, ale i fakt, že Slovensko nie je cieľovou krajinou utečencov. Podľa poznatkov Migračného úradu navyše na jeho území ostáva iba štvrtina osôb s udelenou medzinárodnou ochranou. Priecel predpokladá, že na takejto nízkej úrovni žiadateľov o azyl ostane Slovensko aj v blízkej budúcnosti.

Migračný úrad odhaduje, že v roku 2016 sa na Slovensku bude integrovať približne 500 osôb s medzinárodnou ochranou. V súčasnosti je ich zhruba 120.

Predstaviteľ Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre Európu Peter O'Sullivan súhlasí s tým, že počet žiadateľov o azyl na Slovensku je nízky. „Faktom je, že Slovensko samé uznalo, že tento počet bude stúpať a práve preto treba mať na to pripravené vhodné mechanizmy, aby krajina bola jednoducho pripravená,“ vysvetlil Sullivan.

Tlak na všetky krajiny

„V rámci situácie, ktorej v Európe momentálne čelíme, je nám všetkým jasné, že bude čoraz väčší tlak na všetky krajiny, ktoré budú musieť prispieť svojím dielom solidarity k odľahčeniu toho bremena, ktoré najviac znášajú krajiny ako Grécko či Taliansko,“ doplnil predstaviteľ UNHCR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM