Kultúra Rôzne

Slovenský a český parlament spoja sily: Pripravia spoločné podujatie k 100. výročiu ČSR

Nadštandardné vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou sa potvrdzujú aj v spolupráci parlamentov oboch krajín. Po rokovaní delegácií Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a Národnej rady SR sa na tom zhodli predsedovia oboch zákonodarných zborov Jan Hamáček a Andrej Danko.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský a český parlament spoja sily: Pripravia spoločné podujatie k 100. výročiu ČSR
Zdroj: TASR

Na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní ocenili doterajšiu spoluprácu a zhodli sa na tom, že je nevyhnutné v nej pokračovať. „Nech už bude v mojej pozícii ktokoľvek, verím, že na doterajšie vzťahy nadviaže,“ povedal Hamáček na margo blížiacich sa parlamentných volieb v Česku.

Sto rokov od vzniku prvého spoločného štátu

Témou rozhovoru bol i rok 2018, ktorý je v znamení viacerých dôležitých výročí vrátane storočnice vzniku prvého spoločného štátu. Riaditelia kancelárií oboch parlamentov by mali pripraviť návrh, ktorým by toto výročie priblížili aj prostredníctvom činnosti zákonodarných zborov a ich histórie. Využiť by pritom mali aj bohatý archív, ktorým disponuje česká Poslanecká snemovňa. „Verím, že pripravíme jedno naozaj dôstojné podujatie, ktoré umožní verejnosti aj študovať vývoj a históriu parlamentnej demokracie,“ uviedol Danko.

Obranný priemysel

Obaja predsedovia sa tiež vyjadrili k téme spolupráce v oblasti obranného priemyslu a otázke obstarania stíhačiek pre slovenskú armádu. Danko po pondelkovom rokovaní s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom pripustil, že jednou z možností je rokovať s českými partnermi o pristúpení k ich kontraktu, ktorý sa týka zabezpečenia obrany vzdušného priestoru.

Dnešné rokovania delegácií parlamentov SR a ČR otvorilo druhý deň oficiálnej návštevy predsedu NR SR v Česku. Danko sa stretol aj s pražským kardinálom Dominikom Dukom a čaká ho rokovanie s predsedom Senátu – hornej komory českého parlamentu – Milanom Štěchom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM