Futbal

Slzným plynom proti fanúšikom. Policajti boli ako nenormálni, hovorí rozhorčený Slovák

Výrazné posilnenie bezpečnostných zložiek na ME vo Francúzsku zatiaľ k želanému efektu až tak neviedlo. Naproti tomu stojí neprimeraný zásah polície, ktorí obmedzil aj bežných fanúšikov.

Rusi sa s Angličanmi na práve prebiehajúcich kontinentálnych majstrovstvách pobili už dvakrát. Desiatky chuligánov zdemolovali ulice v Marseille a následne aj v Lille, desiatky zadržala polícia, ďalší skončili v nemocnici.

V zásade egoistický boj o to, kto je väčší frajer, kto má väčších bitkárov vyvolali Rusi ešte pred začiatkom turnaja. Sociálne siete boli plné nenávistných komentárov, takých, ktoré burcovali k fyzickému stretu.

Po tom prvom v Marseille dokonca prívrženci zbornej predávali na internete tričká, mikiny, šály a zástavy pokropené krvou tých, ktorí drukujú Albionu.

PREČÍTAJTE SI: Šampionát je plný výtržností! Rusi sa opäť pobili s Angličanmi. Príde tvrdý trest?

Strety aj po zápase našich

Polícia to tak po stretnutí Slovenska s Ruskom, ktoré naši vyhrali 2:1 a výrazne tak zreálnili postupové šance, zobrala zhurta, tvrdým zásahom likvidovala menšie i väčšie skupinky ruských a anglických fanúšikov.

Žiaľ, pri tom celom eláne a horlivosti sa buchnátov, kopancov i slzného plynu dostalo aj bežným fanúšikom, ktorí sa zamiešali do davu.

„Policajti boli ako nenormálni,“ povedal pre Dnes24.sk fanúšik z Bratislavy Roman, ktorý si kvôli zápasu našich zobral pár dní voľno.

„Vôbec nerozlišovali, kto je výtržník a kto len bežný fanúšik. V istom momente nastala mela, ľudia začali kričať, bežať, čo bol pre policajtov impulz na zásah. Vôbec im nezáležalo na tom, či zasiahnu aj obyčajných priaznivcov,“ opisuje svoj negatívny zážitok.

Všetko o európskom šampionáte sa dozviete na partnerskom portáli Sport7.sk

„A to sme sa s kamarátmi len chceli tešiť z výhry našich. Určite sme necestovali toľko kilometrov, aby sme sa niekde pobili,“ dodáva rozhorčene.

Podľa zistení BBC bol slzný plyn namierený voči Rusom, lenže ním príslušné zložky zasiahli napríklad aj slovenských priaznivcov, ktorí sa v uliciach Lille chystali zapiť cenné víťazstvo Kozákovcov.

Tak či onak, zvýšená prítomnosť policajtov znamená väčší pokoj a poriadok v meste, incidenty síce nevymizli, ale darí sa ich pomerne včasne likvidovať.

PREČÍTAJTE SI: Futbal ide na EURO 2016 bokom. Ruskí chuligáni predávajú zakrvavené tričká Angličanov!

Podmienka pre zbornú

Ruský tím dostal medzičasom od UEFA trest – podmienečné vylúčenie z turnaja, ak sa ešte podobné fyzické strety budú opakovať. Vedenie zbornej sa síce od počinov chuligánov dištancovalo, ale predstaviteľov Európskej futbalovej únie to nezaujíma.

Situácia sa už riešila aj na úrovni vlád, v Moskve sa stretli zástupcovia ministerstva vnútra Ruska s francúzskym veľvyslancom.

Krajina, ktorej prezidentuje Vladimir Putin, si myslí, že v západnej Európe stále vládnu antiruské nálady.

„Toto pokojne môže viesť k zhoršeniu rusko-francúzskych vzťahov,“ znie stanoviska ministerstva.

Na zlú situáciu spôsobenú chuligánmi už vláda krajiny galského kohúta reagovala nariadením zákazu predaja alkoholu od 18.00 do 5.00 rána a to v dňoch, kedy Rusko a Anglicko hrajú svoje zápasy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM