Peter Simon Regióny

Smelé plány známej obce z nášho okresu: Je tu však jeden problém...

Túto obec pozná každý. Je známa nielen v našom regióne. Starosta má smelé plány, dedina ale čelí jednému nepríjemnému problému.

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány známej obce z nášho okresu: Je tu však jeden problém...
Zdroj: TASR

„Zaoberáme sa prípravou viacerých projektov. Chýba nám kanalizácia. Máme postavenú čistiareň odpadových vôd. Nie je však dokončená. Podali sme preto žiadosť na dofinancovanie projektu z Environmentálneho fondu,“ uviedol starosta Betliara Ľubomír Zatroch.

Chceli by tiež vynoviť obecné budovy a znížiť tým náklady na ich prevádzku. „Plánujeme modernizovať kultúrny dom, kde sú veľké tepelné straty. Chceme opraviť tiež budovu Obecného úradu, ktorá nie je zateplená a má poškodenú strechu,“ povedal Zatroch.

„Hlavný problém je vysoká nezamestnanosť, ktorá je na úrovni 23 percent. To je dôvod, prečo ľudia z obce odchádzajú. Mladí ľudia sa po skončení vysokej školy podľa jeho slov už do obce nevracajú,“ uviedol starosta obce.

V súčasnosti má Betliar 940 obyvateľov. Podľa starostu ich počet stagnuje. „Niektorí mladí ľudia sa prisťahujú, postavia si dom, alebo zrekonštruujú starý. V minulosti sme však mali 1200 obyvateľov. Niekoľko ľudí pracuje v papierenskom závode v Rožňave, v Štátnych lesoch alebo v nemocnici. V obci máme priemyselný areál, kde tri firmy zamestnávajú približne 80 ľudí,“ uzavrel starosta.

Minulý rok sa im podarilo získať dotáciu na kamerový systém, do ktorého investovali 21.600 eur. „Je to kamerový systém so záznamom vo vysokom rozlíšení. Vymenili sme staré kamery, ktoré sme mali. Pomáha nám to pri strážení verejného priestranstva, aj čo sa týka turizmu. Vieme monitorovať jednotlivé miesta, keby k niečomu došlo,“ skonštatoval starosta.

Miestni majú dodnes v pamäti ničivú smršť, ktorá tam pred tromi rokmi vyvrátila tisícky stromov. Následne počas zvážania kalamitného dreva došlo k poškodeniu ciest. „Z prostriedkov Štátnych lesov a Urbárneho a pasienkového spoločenstva v Betliari sa nám podarilo opraviť časť miestnych komunikácií. Do veľkej miery to pomohlo aj turizmu, nakoľko sme opravili hlavnú ulicu, ktorá vedie do areálu kaštieľa,“ povedal Zatroch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM