Zo Slovenska

Smer opúšťa známa tvár. Prečo Zala požiadal o prerušenie členstva?

Založí europoslanec Boris Zala vlastnú frakciu? Skúsenému politikovi sa nepáči smerovanie strany.

Ilustračný obrázok k článku Smer opúšťa známa tvár. Prečo Zala požiadal o prerušenie členstva?
Zdroj: TASR

Boris Zala požiadal o prerušenie svojho členstva v Smere-SD. Dôvodom je nespokojnosť s možným smerovaním strany a s vyjadreniami predsedu Roberta Fica, že Zala a ďalší europoslanci nemajú v strane vplyv.

Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Novú stranu podľa vlastných slov nezakladá. Ak by zo strany odišiel, mandátu europoslanca by sa nevzdal.

PREČÍTAJTE SI: VIDEO: Daniel Lipšic končí v politike! Vzdáva sa poslaneckého mandátu

Boris Zala
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zala: Moje členstvo je zbytočné

„Predseda povedal, že nemáme žiadny vplyv na členskú základňu ani na vedenie strany, ani na neho osobne. Nerád som angažovaný v strane, kde nemám žiadny vplyv, lebo to je potom zbytočné. Usúdil som, že moje členstvo je z tohto pohľadu zbytočné. Ale nehádžem flintu do žita a požiadal som len o pozastavenie členstva," povedal Zala.

Definitívne neodchádza preto, že nezlomil nad Smerom-SD palicu.

„Smer sa rozhoduje, akým smerom sa bude pohybovať. Treba nechať tieto dvere otvorené. Stále dúfam, že sa Smer vráti ku klasickej sociálnodemokra­tickej politike. A keď sa tak stane, nevidím dôvod, prečo by som sa nemohol vrátiť," vysvetlil.

Zároveň pripustil, že ak by ale Smer-SD išiel preč od sociálnej demokracie, odišiel by. Nechystá sa založiť frakciu v Smere-SD či novú stranu. „Nemám žiadne takéto zámery. Je to len moje osobné rozhodnutie," zdôraznil.

PREČÍTAJTE SI: Premiéra neodvolali, koalícia podržala aj ministra vnútra

Šokovaný

Zala má problém s tým, kam by sa mohol Smer-SD ubrať. Šokovali ho programové tézy, o ktorých mal Smer-SD rokovať na programovej konferencii minulý víkend. Konferenciu však presunuli, konať sa má 22. októbra. Zala verí, že bude viac zameraná na sociálne otázky, prekonávanie regionálnych rozdielov a na program vlády. Sporné tézy by na programe nemali byť.

Europoslancovi prekážajú tézy, ktoré podľa neho znamenajú odklon od sociálnodemokra­tickej bázy. „Nie je to programový materiál, aký Smer mával."

„Je to propagandistický pamflet, ktorý operuje sociálnou demokraciou, ale vo svojom obsahu s ňou nemá nič spoločné," vyhlásil Zala, ktorého prekvapila bojovnosť materiálu.

„Delenie na elity a nižšie triedy. Tiež delenie na Bratislavu a hladové doliny, stavenie vidieka proti Bratislave,“ poznamenal s tým, že umelé vytvárania akéhosi napätia na Slovensku bolo pre neho dosť šokujúce.

PREČÍTAJTE SI: Rodičia detí z Čistého dňa prehovorili: Ide o politickú hru!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM