Správy Krimi

Smutné čísla zo železníc: Počet nehôd na tratiach aj priecestiach výrazne stúpa

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali na tratiach počas prvých šiestich mesiacov tohto roka 117 nehôd, čo predstavuje medziročný nárast o 22 prípadov.

Ilustračný obrázok k článku Smutné čísla zo železníc: Počet nehôd na tratiach aj priecestiach výrazne stúpa
Zdroj: Policajný zbor SR

Medzi nehody zaraďuje zrážku a vykoľajenie vlaku, požiar koľajového vozidla, zranenie osoby spôsobené pohybom koľajového vozidla a iné nehody, ktoré vznikajú najmä pri posune. O štatistike informoval štátny podnik dnes.

Takmer 50 smrteľných zranení

Pri nehodách na železničných priecestiach a pri zrážkach vlakov došlo za prvý polrok 2017 celkovo k 48 smrteľným zraneniam, informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. „Všetky nehody sa stali z viny vodičov, chodcov a osôb, ktorí, bohužiaľ, vedome riskovali svoje životy, zbytočne sa ponáhľali alebo podcenili nebezpečenstvo svojho nezodpovedného správania sa pri prejazde cez železničné priecestie či pri prechode cez železničnú trať a na miestach, kde je to vyslovene zakázané,“ priblížila.

Nehody na tratiach mimo železničných priecestí si vyžiadali celkom 44 obetí. „V týchto prípadoch išlo o 13 osôb, ktoré sa pohybovali v koľajisku neoprávnene, o jedného cestujúceho a o 30 prípadov samovraždy,“ spresnila Pavliková. Počet usmrtených osôb sa oproti prvému polroku vlaňajška podľa nej zvýšil, a to až o desať. Ťažko zranených bolo 14 osôb, čo je to isté číslo ako v tomto období v minulom rok. Počet pokusov o samovraždu, ktoré sa skončili ťažkými zraneniami klesol na dva prípady.

Vyzývajú k opatrnosti

„Železnice opakovane upozorňujú na ľahostajnosť osôb pohybujúcich sa v okolí železničných tratí a priecestí,“ pripomína hovorkyňa podniku. ŽSR vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate a k dodržiavaniu ustanovení zákona o premávke na pozemných komunikáciách a zákona o dráhach.

Medziročne narástol aj počet nehôd na železničných priecestiach. ŽSR zaznamenali za prvý polrok 29 prípadov, čo je o 11 viac ako v rovnakom období minulého roka. „Zrážku s vlakom neprežili štyria užívatelia priecestia, teda vodiči, cyklisti a chodci“ spresnila Pavliková s tým, že tento počet sa od prvého polroka 2016 nelíši. Stúpol však počet ťažko zranených – zo šesť na desať.

Hazardovanie vodičov

„Železnice upozorňujú na nezodpovedné správanie až hazard vodičov pri prejazde cez priecestie. Vodičom stále chýba dostatočná pozornosť a svojou nedbanlivosťou spôsobujú správcovi železničnej infraštruktúry nemalé materiálne škody,“ konštatovala Pavliková.

V tejto súvislosti ŽSR apelujú na vodičov, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli pozornejší a ohľaduplnejší, dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách. Pre vodičov, cyklistov, chodcov aj motocyklistov platí, že pri križovaní železnice a cesty má železnica vždy prednosť. Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a najmä presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie maximálnou povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM