Peter Simon Regióny Regióny Regióny

Smutné FOTO: Na okraji dediny vyrastá obrovská čierna skládka, nad jej likvidáciou visí otáznik

Dedina v Rožňavskom okrese má problém. Na nelegálnu skládku, ktorá je blízko domov aj potoka, začali podľa starostu vynášať odpad aj ľudia z okolitých dedín.

Ilustračný obrázok k článku Smutné FOTO: Na okraji dediny vyrastá obrovská čierna skládka, nad jej likvidáciou visí otáznik
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko ton rôzneho odpadu sa nachádza v tesnej blízkosti za tabuľou označujúcou koniec obce Gemerská Poloma smerom na Podsúlovú. Starosta obce je bezradný, no dúfa, že čierna skládka čoskoro zmizne.

Hory odpadkov, ktoré sú miestami aj niekoľko metrov vysoké sa nachádzajú priamo pri príjazdovej ceste. Na čiernu skládku sa chodia zbavovať smetia nielen domáci, ale aj ľudia z okolitých dedín.

„Sú to niekoľko 10-tok ročné časové intervaly ich vzniku. V priebehu roka 2015 sme si už ako obec z niektorými aj poradili. Skládka je ohlásená na životnom prostredí, do konca roka 2016 odtiaľ zmizne a územie získa úplne iný ráz. Nedokážem sa vysporiadať s tisíckami ton odpadu, ktoré vznikali 40 – 60 rokov za dva alebo päť mesiacov. Naša obec sa už teraz pripravuje na zmeny, ktoré od základov menia odpadové hospodárstvo. Princíp je nie iba skládky odstrániť, ale tiež ľudí naučiť, aby ten odpad nevyvážali o kilometer ďalej,“ uviedol starosta obce Miroslav Michalka

Na vypratanie takéhoto množstva neporiadku by obec potrebovala aj niekoľko desiatok tisíc eur. Skládka pritom priamo vzniká pod oknami domov a v tesnej blízkosti potoka, či futbalového ihriska.

„Skládku v katastri Gemerská Poloma evidujeme od 24. júna.2015, keď obec v zastúpení starostom obce podala na náš úrad žiadosť o vydanie potvrdenia o existencii miest s nezákonne umiestneným odpadom s uvedením parcely, na ktorej sa skládka nachádza. Predmetný projekt pri riešení sanácie skládky bol postúpený priamo z obce na Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré vyhodnotilo predloženú žiadosť,“ uviedol Stanislav Lukáč, vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie z Okresnéhu úradu v Rožňave.

Ako dodal, rozhodnutie určuje obci Gemerská Poloma zabezpečenie zhodnotenia a zneškodnenia predmetného odpadu na vlastné náklady v termíne do 31.decembra 2016. „V blízkosti skládky sa nachádza vodný tok, prítok rieky Slaná. Nakoľko sa jedná o komunálny odpad, nie je predpoklad znečistenia vodného toku, a ani neevidujeme podanie od správcu toku. V tesnej blízkosti obce momentálne neevidujeme iné nelegálne skládky odpadu,“ hovorí Lukáč.

Obrazom: Čierna skládka Gemerská Poloma
13
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM