Katarína Oravská Rôzne

Smutné výročie: Takto si na tragédiu v Polomke spomína primár Ján Mačkin (61)

Ján Mačkin riadil zdravotnícku pomoc po nešťastí na železničnom priecestí v Polomke, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Tragická nehoda sa stala pred šiestimi rokmi. Pre primára oddelenia anestéziológie a intenzívmej medicíny to bola najkritickejšie udalosť v jeho profesionálnom živote.

Ilustračný obrázok k článku Smutné výročie: Takto si na tragédiu v Polomke spomína primár Ján Mačkin (61)
Zdroj: TASR

Písal sa 21. február 2009. Na železničnom priecestí v Polomke narazil osobný vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu a k vykoľajeniu motorového vozňa. Autobus bol takto tlačený 26 metrov až do zastavenia vlaku. Pri nehode zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. Uvádzala to tlačová správa Železníc SR (ŽSR) z roku 2009.

Počas nehody sa v autobuse nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí cestovali na lyžovačku. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník obetiam nehody. Primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM, ARO) v Nemocnici s poliklinikou Brezno Ján Mačkin pri tejto mimoriadnej udalosti viedol organizáciu zdravotníckej pomoci v breznianskej nemocnici.

Mohli by ste nám opísať, čo sa vtedy dialo?

Šťastie v nešťastí bolo, že sa to celé udialo v sobotu doobedu a bolo zlé počasie, čiže všetci ľudia boli doma. Vo veľmi krátnej dobe sa nám podarilo aktivovať traumatický plán a bleskovo dostať do nemocnice potrebný počet ľudí, ktorí sa okamžite dokázali postaviť na svoje miesta a riešiť situáciu. Ešte pred príjmom prvých pacientov sa podarilo aktivizovať celú triediacu časť, kde bol dominantným MUDr. Saktor, ktorý ju riadil a potom sa pacienti ošetrovali a podľa potreby prijímali do nemocnice.

Za aký čas sa podarilo kritickú situáciu dostať pod kontrolu?

Všetci pracovníci, ktorí boli vyzvaní, prišli. Mali sme dosť ľudí a za dve hodiny sme v podstate mali vyriešenú celú situáciu. Keď o niekoľko hodín prišiel minister s riaditeľom nemocnice, tak bola celá situácia už vyriešená. Pacienti boli vytriedení, ošetrení, hospitalizovaní, poslaní na vyššie pracovisko, nebol žiaden problém.

Priamo na mieste nešťastia bola aj vaša kolegyňa…

Samozrejme, veľkú rolu zohrala kolegyňa z nášho oddelenia MUDr. Gorduličová, ktorá je z Polomky a vtedy tam išla ako civilná osoba lyžovať. V aute mala resuscitačnú výbavu. Bola prvá na mieste, ešte pred záchrannou službou a robila prvé triedenie a ošetrovala najťažších pacientov priamo na mieste. Pomáhala do konca, potom ešte prišla aj na oddelenie, či netreba pomôcť, ale už fakticky bolo všetko vyriešené.

Ako hodnotíte zvládnutie udalosti v nemocnici z profesionálneho hľadiska?

Prebehlo to všetko hladko, rýchlo, organizovanie, bez zmätku, bez emócií. Musím pochváliť zamestnancov, všetci, ktorí sa toho zúčastnili sa správali maximálne profesionálne. Koniec-koncov potom sme dostali ohodnotenie on ministra za príkladné kvalitné zvládnutie situácie. Dokonca som dostal od neho ďakovný list a pani doktorka Gorduličová dostala ocenenie prezidenta za to, čo robila na mieste. Na tú hrôzu, ktorá sa tam udiala, dopadla akcia pre ostatných zranených dobre. S jedným pánom z Prievidze, ktorý tu stratil manželku a ležal u nás na oddelení, sme dodnes priatelia.

Dovtedy ste zažili nejakú podobnú situáciu, ktorá by sa dala s touto porovnať?

Takúto nie, jednozačne to bola zatiaľ najväčšia kritická udalosť, ktorá sa stáva aspoň raz za profesionálny život. Raz sa to v živote môže stať. Ja som vždy čakal, čo sa tu raz prihodí, pretože zákon pravdepodobnosti je neúprosný. Zúčastňoval som sa cvičení, ktoré robí krízový štáb v rámci Brezna aj celého okresu. Precvičovali sme napríklad únik čpavku na štadióne, ale reálne dovtedy taký veľký problém nenastal. Za mojej lekárskej praxe, to bolo to najhoršie, čo sa stalo.

Čítajte aj:

Primár oddelenia ARO Ján Mačkin (61): Najkrajšie je na ulici stretnúť človeka, ktorého život visel na vlásku

Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Ján Mačkin (61): Cintoríny sú plné nenahraditeľných ľu­dí

Foto: Dnes24.sk/TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM