Zo Slovenska

Smutné zistenie: Padnutý vrtuľník bol novým prírastkom v záchranárskej rodine

Helikoptéra, ktorá sa v stredu v neskorých večerných hodinách zrútila v okrese Banská Bystrica, bola novým strojom v službách záchranárov.

Ilustračný obrázok k článku Smutné zistenie: Padnutý vrtuľník bol novým prírastkom v záchranárskej rodine
Zdroj: Dnes24.sk

V polovici augusta tohto roka sa do rodiny záchranárov dostal nový vrtuľník Bell 429. Posila Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR TRANSPORT EUROPE (ATE) dostala podľa tradície meno po prvom prevezenom pacientovi, slovenskej turistke Martine. V stredu 7. septembra sa krátka životnosť stroja stala osudnou trom záchranárom a jednému pacientovi.

PREČÍTAJTE SI: Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život v ňom prišli štyria ľudia!

Nový stroj

Prvý záchranársky let pripadol na 17. august 2016. Smeroval do Vysokých Tatier, kde pomoc potrebovala 36-ročná žena, ktorá sa počas výstupu na Lomnický štít pošmykla a poranila si nohu. Spoločne s manželom a kamarátom sa rozhodli pre zostup. Nad ránom sa však počasie výrazne zhoršilo, začalo snežiť, hrozilo podchladenie trojice turistov a keďže Martina už ďalej nevedela v zostupe pokračovať, bola privolaná horská záchranná služba. Akcia sa vydarila, vrtuľník dostal meno.

„Telefonát ma prekvapil, nik z nás netušil, že ide o prvú záchrannú akciu nového vrtuľníka,“ hovorila prvá pacientka. „Akcia prebehla plynule, zúčastnili sa jej skúsení záchranári, ktorým by som rada poďakovala za ich nasadenie. Vrtuľníku želám čo najviac zachránených ľudí,“ popriala.

PREČÍTAJTE SI: Pod Tatrami získali posilu do vzduchu: Na pomoc bude lietať nový vrtuľník

Dohromady štyri vrtuľníky

Nový prírastok vo flotile ATE kúpila spoločnosť od výrobcu Bell Helicopter, ktorej plánom je do konca roka 2016 nasadiť aj zvyšné tri vrtuľníky. Každý z nich sa vyznačuje priestornejšou kabínou, výkonnejšími parametrami a kompletným medicínskym zariadením. Piloti dostali školenie v americkom Texase.

PREČÍTAJTE SI: Nový vrtuľník má meno: Volá sa ako prvá pacientka, ktorú viezol do nemocnice

Martina vrtuľník ATE 2016
2
Galéria
Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník
37
Galéria
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM