Lucia Lauková Správy

Smutný pohľad: Ochranári našli v hniezde uhynutú samičku sokola sťahovavého

Na Slovensku sa objavil ďalší podozrivý nález uhynutého dravca v hniezde. Ochranári už podali trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku Smutný pohľad: Ochranári našli v hniezde uhynutú samičku sokola sťahovavého
Zdroj: TASR

Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) potvrdili ďalší podozrivý nález uhynutého dravca v hniezde. Podľa slov Lucie Deutschovej z RPS ide o samičku sokola sťahovavého, ktorú našli v sobotu 28. apríla pri kontrole lokality neďaleko obce Tekovská Breznica v okres Žarnovica.

Príčina úhynu

„Uhynutú samicu prevzal veterinárny lekár na analýzu a zistenie prípadného cudzieho zavinenia úhynu. Do úvahy prichádza aj prirodzená príčina, napríklad v dôsledku ochorenia, toto je však málo pravdepodobné,“ podotkla Deutschová, podľa ktorej mohla byť skutočnou príčinou napríklad otrávená návnada, ktorú niekto umiestnil do okolia hniezda, podobne ako sa potvrdilo minulý rok na východnom Slovensku. „Páchateľom bol vtedy chovateľ holubov,“ dodala ochranárka s tým, že sokol sťahovavý je zákonom chránený a jeho spoločenská hodnota predstavuje 5530 eur.

Podali trestné oznámenie

Občianske združenie podalo podľa jej ďalších slov v súvislosti s aktuálnym nálezom trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania ochrany živočíchov. „Iba za niečo viac ako mesiac, od začiatku marca do polovice apríla, bolo odhalených neuveriteľných šesť prípadov a úhyn 59 chránených druhov v celkovej spoločenskej hodnote 92 540 eur. V krajine sa objavili jedovaté návnady, nebezpečné aj pre človeka či domáce zvieratá. Aj preto sme spustili iniciatívu Všetci za dravce,“ uzavrela Deutschová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM