Webnoviny - Svet

SNS nebude trestať za Benešove dekréty

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Slovenská národná strana (SNS) neuspela s návrhom novely Trestného zákona, ktorou chcela postihovať spochybňovanie Benešových dekrétov, mierových zmlúv alebo dekrétov, na základe ktorých boli uznané hranice Slovenskej republiky. Poslanci zamietli normu, podľa ktorej ten, kto narúša ústavné zriadenie SR, jej územnú celistvosť, obranyschopnosť alebo zvrchovanosť, sa potrestá odňatím slobody až na päť rokov. Rovnako mal byť potrestaný aj ten, kto propaguje alebo verejne ospravedlňuje historický štátny útvar, ktorý potláčal národné práva Slovákov.

Obmedzenie používania abortívnej antikoncepcie neprešlo

Snahu nezaradených poslancov Pavla Minárika a Rudolfa Bauera obmedziť používanie abortívneho antikoncepčného prostriedku poslanci nepodporili. Cieľom ich novely zákona o zdravotnej starostlivosti bolo zaviesť informatívny súhlas pri jeho predpise.

Parlament už obdobný informatívny súhlas zaviedol, a to pri chirurgickom zákroku, ktorého cieľom je interrupcia. Nezaradení poslanci združení v strane Konzervatívni demokrati Slovenska chceli dosiahnuť, aby antikoncepčné prostriedky s abortívnym účinkom predpisoval len lekár a neboli voľne dostupné v lekárňach. Podmienkou predpísania by bol písomný informatívny súhlas po predchádzajúcom poučení. „Je možné, že ešte nie sú známe všetky negatívne účinky používania antikoncepcie,“ pripomenul Bauer.

Novelou chceli poslanci presadiť aj to, aby vonkajší obal antikoncepčného prostriedku so schopnosťou vyvolať usmrtenie ľudského embrya vrátane znemožnenia jeho uhniezdenia v maternici obsahoval varovné označenie Prostriedok môže vyvolať potrat. Takéto označenie malo pokrývať najmenej 30 percent prednej strany balenia antikoncepčného prostriedku. Okrem toho kritizovali aj nezrozumiteľné informácie na príbalových letákoch.

„Ja sa v týchto gynekologických problémoch absolútne nevyznám, ale z toho dôvodu, že už mnoho rokov beriem nejaké lieky, musím povedať, že na mnohých letákoch sú informácie, ktorým ani vzdelaný človek nerozumie,“ súhlasil s nezaradenými poslancami Jozef Rydlo zo SNS. Podľa neho by bolo vhodné označiť zrozumiteľnými príbalovými letákmi všetky lieky.

Do ďalšieho legislatívneho procesu poslanci neposunuli ani opozičný návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorej cieľom bolo dosiahnuť, aby sociálne podniky boli určené len na verejnoprospešné práce. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), Klára Sárközy (SMK) a Július Brocka (KDH) chceli opatrením docieliť, aby zameranie sociálnych podnikov a vytváranie pracovných miest v nich podliehalo väčšej kontrole.

Podľa spravodajkyne k zákonu Moniky Gibalovej (KDH) sú sociálne podniky v súčasnej podobe nehoráznym plytvaním peňazí. Reagovala tak aj na Janu Vaľovú zo Smeru-SD, ktorá ich obhajovala a poukázala na ich fungovanie v susednom Rakúsku. „Rakúske sociálne podniky sú iné, lebo ich nepošpinil klientelizmus,“ zdôraznila Gibalová. Novelu o posudzovaní vplyvov prerokujú v skrátenom konaní Podľa Márie Sabolovej z KDH sa pri novele o posudzovaní vplyvov na životné prostredie dá po prvý raz povedať, že skráteným konaním zabránia vážnym hospodárskym škodám

BRATISLAVA 9. februára (SITA) – Novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie prerokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom poslanci v dnešnom hlasovaní. Rýchlu zmenu v legislatíve, o ktorej v piatok mimoriadne rokovala vláda, si vyžiadala hrozba Európskej komisie, že pozastaví platby z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu na infraštruktúrne projekty.

„Snáď teraz jediný raz sa dá povedať, že ak toto skrátené konanie posunieme do druhého čítania, zabránime vážnym hospodárskym škodám, ktoré plynú z pokút Európskej komisie Slovenskej republike,“ reagovala na návrh Mária Sabolová za poslanecký klub KDH. Podľa nej však bude treba ešte novelu upraviť tak, aby sa v jednotlivých článkoch neobchádzali smernice.

Slovensku je vyčítané, že štát obmedzil občanom právo zúčastniť sa na pripomienkovaní vplyvu veľkých projektov na životné prostredie. V prvom kroku to bolo pri výstavbe diaľnic, neskôr sa obmedzenie rozšírilo na všetky projekty, kde sa vyžaduje posudok o vplyve na životné prostredie podľa európskej smernice (EIA). V prípade neschválenia novely hrozilo, že Slovensko mohlo prísť o takmer dve tretiny z približne 12 mld. eur určených pre Slovensko na programové obdobie 2007 až 2013 na projekty spadajúce pod EIA. Po schválení novely sa od 1. apríla bude môcť fyzická osoba, občianska iniciatíva či združenie alebo mimovládna organizácia po predložení písomného stanoviska v rámci posudzovania vplyvov činnosti na životné prostredie stať účastníkom konania v následných povoľovacích konaniach.

Novelu o posudzovaní vplyvov prerokujú v skrátenom konaní

Novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie prerokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom poslanci v dnešnom hlasovaní. Rýchlu zmenu v legislatíve, o ktorej v piatok mimoriadne rokovala vláda, si vyžiadala hrozba Európskej komisie, že pozastaví platby z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu na infraštruktúrne projekty.

„Snáď teraz jediný raz sa dá povedať, že ak toto skrátené konanie posunieme do druhého čítania, zabránime vážnym hospodárskym škodám, ktoré plynú z pokút Európskej komisie Slovenskej republike,“ reagovala na návrh Mária Sabolová za poslanecký klub KDH. Podľa nej však bude treba ešte novelu upraviť tak, aby sa v jednotlivých článkoch neobchádzali smernice.

Slovensku je vyčítané, že štát obmedzil občanom právo zúčastniť sa na pripomienkovaní vplyvu veľkých projektov na životné prostredie. V prvom kroku to bolo pri výstavbe diaľnic, neskôr sa obmedzenie rozšírilo na všetky projekty, kde sa vyžaduje posudok o vplyve na životné prostredie podľa európskej smernice (EIA). V prípade neschválenia novely hrozilo, že Slovensko mohlo prísť o takmer dve tretiny z približne 12 mld. eur určených pre Slovensko na programové obdobie 2007 až 2013 na projekty spadajúce pod EIA.

Po schválení novely sa od 1. apríla bude môcť fyzická osoba, občianska iniciatíva či združenie alebo mimovládna organizácia po predložení písomného stanoviska v rámci posudzovania vplyvov činnosti na životné prostredie stať účastníkom konania v následných povoľovacích konaniach.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM