Monika Földešiová Rôzne

Sója dobrá na prostatu

Charakter stravovania je hlavným faktorom v alarmujúcom vzostupe výskytu rakoviny prostaty v západných krajinách.

Rovnako ako pri rakovine prsníka, výskyt rakoviny prostaty u Ázijcov je niekoľkokrát nižší ako u obyvateľov Severnej Ameriky a Európy napriek tomu, že množstvo latentných nádorových zhlukov je u všetkých rovnaký. Toto opäť ukazuje, že ázijská strava obsahuje zložky, ktoré zabraňujú týmto latentným nádorom prejsť do rozvinutého štádia s možnosťou najhoršieho prejavu ochorenia. ** Jedna dávka denne** Na rozdiel od rakoviny prsníka, len málo výskumov sa zaoberalo úlohou izofl avónov (esenciálnych, zdraviu prospešných zložiek sóje) pri prevencii vzniku rakoviny prostaty. Výskum vykonaný na 8 000 havajských mužoch pochádzajúcich z Japonska, ukázal, že konzumácia ryže a tofu je spojená s poklesom rizika vzniku tohto ochorenia. Aj ďalšie sledovanie 12 395 adventistov 7. dňa v Kalifornii naznačilo, že pitie najmenej jednej dennej dávky sójového nápoja viedlo k významnému poklesu (okolo 70%) rizika rakoviny prostaty. Zdá sa, že strava, v ktorej má sója výrazné zastúpenie, má významnú úlohu v prevencii vzniku rakoviny prostaty. Tieto výsledky jednoznačne potvrdzujú výskumy vykonané na laboratórnych zvieratách. Všeobecne možno konštatovať, že doteraz vykonané výskumy jasne poukazujú na významnú úlohu sóje v prevencii vzniku rakoviny prsníka a prostaty. Ukazuje sa, že veľký rozdiel vo výskyte týchto druhov rakoviny na Západe a Východe možno pripísať veľkým rozdielom v tradičnej strave. Na jednej strane je to diéta obsahujúca veľa živočíšnych tukov podporujúcich rakovinu, na strane druhej mierna, ale konštantná a dlhotrvajúca konzumácia potravín na báze sóje, ktorá znižuje možnosť nekontrolovaného rastu tkaniva prsníka a prostaty. Tento príklad jasne ilustruje myšlienku metronomickej liečby prostredníctvom diéty, teda že aktívne fytochemické látky udržujú v nečinnosti nádory, ktoré vyčkávajú v priebehu celého nášho života, aby sa mohli rozvinúť a rozšíriť.

Nepreháňať s izofl avónmi Väčšina produktov pripravených zo sójových bôbov obsahuje dostatočné množstvo izofl avónov. Výnimkou je sójová omáčka, v ktorej sa podstatná časť týchto látok degradovala počas dlhodobého fermentačného procesu. Sójový olej, často ponúkaný v supermarketoch pod názvom „rastlinný olej“, vôbec neobsahuje izofl avóny. Najvyššia koncentrácia izofl avónov je v sójovej múke, v surových alebo suchých pražených bôboch a v niektorých fermentačných sójových produktoch, ako je miso. Sójový nápoj a tofu obsahujú dostatočne významné množstvo izofl avónov. Izofl avóny, podobne ako iné hormóny, môžu vyvolať prehnanú reakciu tkanív citlivých na hormóny, ak sú prítomné vo vysokých koncentráciách. Musíme si uvedomiť, že obyvatelia Ázie denne konzumujú okolo 40 – 60 gramov celej sóje, čo zodpovedá maximálnemu množstvu 60 mg izofl avónov. Namiesto postupného uvedenia sóje do stravy tak, aby jej obsah zodpovedal množstvu, ktoré konzumujú ženy v Ázii, naša spoločnosť okamžite reaguje tým, že izoluje látky z tejto potraviny s cieľom predávať ich ako doplnky výživy, a to s najvyšším možným obsahom izofl avónov, aby sa lepšie presadili na trhu. Tieto príklady ilustrujú, do akej miery by sme na jednej strane mali uprednostniť umiernenú konzumáciu potravín s obsahom takých účinných látok, ako sú izofl avóny, a na druhej strane vylúčiť príjem týchto látok vo forme výživových doplnkov, ktoré nemôžu nahradiť plnohodnotné potraviny. Môžeme konštatovať, že mierna konzumácia sóje okolo 50 – 100 g denne zodpovedá príjmu izofl avónov v množstve 25 – 40 mg, čo môže mať len pozitívny vplyv na zdravie s tým, že výrazne zníži riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty. Základná látka v týchto potravinách, genisteín, nie je len fytoestrogénom, ale aj látkou, ktorá účinne bráni šíreniu nádoru tým, že blokuje tvorbu nových krvných ciev zásobujúcich nádory.

Viac info o zdraví na www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM