Svet

Sopečná činnosť na ostrove Havaj: Ministerstvo vyzýva Slovákov k opatrnosti!

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odporúča slovenským občanom, ktorí sa nachádzajú na ostrove Havaj (Veľký ostrov), aby sa riadili pokynmi lokálnych zložiek krízového manažmentu, polície a záchranárov.

Ilustračný obrázok k článku Sopečná činnosť na ostrove Havaj: Ministerstvo vyzýva Slovákov k opatrnosti!
Zdroj: TASR

„V dôsledku aktívnej sopečnej činnosti vulkánu Kilauea, ktorú sprevádzajú opätovné zemetrasenia, bola guvernérom štátu Havaj nariadená evakuácia postihnutých oblastí,“ informuje rezort na svojej webovej stránke. Zároveň vyzýva slovenských občanov, aby v prípade cestovania do Spojených štátov amerických využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.

Kilauea, ktorá je jednou z najaktívnejších sopiek na svete, je nepretržite činná od roku 1983. Havajské vulkanologické observatórium (HVO) vydalo v polovici apríla varovanie, že v podzemnom magmatickom krbe rastie tlak a láva by sa mohla začať vylievať.

Najnovšiu erupciu sprevádzajú aj zemetrasenia, pričom otras s magnitúdou 6,9 – najsilnejší na Havaji za viac ako 40 rokov – zasiahol oblasť v piatok (4.5.). V noci na pondelok agentúra AP informovala, že láva na ostrove zničila už 31 domov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM