Barbara Dallosová Rôzne Zo Slovenska

Sovie mesto: Myšiarky sú medzi žiarskymi panelákmi ako doma, čo na to zoológ?

Cez deň ich vidieť, v noci najmä počuť. V Žiari sa so sovami môžete stretnúť aj na sídliskách. Či je takýto výskyt normálny, sme sa pýtali odborníka.

Ilustračný obrázok k článku Sovie mesto: Myšiarky sú medzi žiarskymi panelákmi ako doma, čo na to zoológ?
2
Galéria

Fotka troch sovíčat s panelákom v pozadí vyvolala medzi Žiarčanmi vlnu reakcií. Objektívu našej redakcie sa takýto výjav podarilo zachytiť na Sládkovičovej ulici priamo medzi ľudskými obydliami. Na našom Facebooku nezostala fotka ,,žiarskej divočiny" bez reakcie a rýchlo pod ňou pribúdali komentáre. Ako v nich písali Žiarčania, so sovami sa v tomto období stretávajú aj iných častiach mesta – v centre, na Jiráskovej ulici či na Etape (v blízkosti Domova dôchodcov). Viacerí Žiarčania spomenuli aj nočné kvílenie, ktoré sa v týchto častiach mesta ozýva.

Sovy sú tam, kde je korisť

Ako pre Žiar24 uviedol zoológ zo Štátnej ochrany prírody SR Ján Kicko, na snímke (titul. foto) sú mlaďatá myšiarky ušatej. Práve táto sova podľa odborníka rada hniezdi aj v intravilánoch miest a dedín.

,,Koľko ich hniezdi priamo v meste Žiar nad Hronom a či je to veľa alebo málo, povedať neviem, ale je známe, že sovy reagujú na vysoký počet ich hlavnej koristi vyšším počtom hniezdiacich párov a vyšším počtom vajíčok a mláďat. Minulú jeseň bola z mnohých oblastí Slovenska hlásená veľká úroda bukvíc, čo viedlo k namnoženiu lesných druhov hlodavcov – hrdziakov a ryšaviek. Myšiarka sa živí najmä hrabošmi ale pri súčasnej situácii pravidelne loví aj ryšavky. Odhadujem, že vysoký počet lesných druhov hlodavcov viedol k vyššiemu počtu hniezdiacich párov myšiarok ušatých a teda, že ich je zrejme trochu viac než po iné roky," vysvetlil Kicko a dodal, že sovy si vlastné hniezda nestavajú, myšiarky hniezdia v hniezdach po iných vtákoch, v mestách väčšinou po strakách.

Noční speváci

Nočné kvílenie, o ktorom písali Žiarčania, je podľa Kicka komunikáciou mláďat s rodičmi.

,,Začínajú poletovať a rodičom tak v noci ohlasujú, kde sú. Rodičia ich totiž ešte kŕmia aj nejakú dobu po vyletení. U nás (pri Martine) to trvalo len asi dva týždne, kým sa mladé myšiarky roztratili a stíchli, pritom sa pohybovali minimálne po štyroch uliciach," vysvetlil. Sov teda nemusí byť tak veľa, ako sa môže obyvateľom zdať, lebo ak už mláďatá poletujú a presúvajú sa, môžu Žiarčania tie isté sovíčatá registrovať na rôznych uliciach.

Keď nájdete mláďa…

V spolužití vtáctva a ľudí v meste robia obyvatelia často tú istú chybu, hoci z dobrej vôle. Ako zdôrazňuje Kicko, snahou pomôcť môžeme mláďatám aj uškodiť.

,,Prosím, nechytajte a neodnášajte mladé sovy, pokiaľ nie sú zranené, s najväčšou pravdepodobnosťou im nič nie je, sú len mladé, nevedia dobre lietať a rodičia sa o ne postarajú. Každoročne absolvujeme zbytočné výjazdy k mláďatám rôznych druhov vtákov, ktoré ľudia chcú odobrať ich rodičom z prírody, v dobrej viere, že im treba pomôcť. Nie, pokiaľ nie sú zranené, tak netreba. Ak je mláďa na zemi a nie je zranené, len ho zdvihnete na vyšší konár, kam dočiahnete, nech ho nechytí napríklad psík. Ak už ľudia mláďatá zobrali a nie je ich možné vrátiť, je to problém. Vieme ich dochovať, mláďatá dorastú a vyperia sa, ale nevieme ich naučiť životu v prírode, nevieme ich naučiť loviť, či uniknúť pred dravcami, navyše často počas rehabilitácie stratia plachosť pred človekom. Mama sova je určite pre ne lepší učiteľ, než my, ľudia," zdôrazňuje zoológ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM