Rastislav Búgel Futbal

Spartak pokrstil nový štadión: Prehra s brazílskym Paranaense

Futbalový Štadión Antona Malatinského v Trnave má za sebou prvú vážnu skúšku, ktorou bolo jeho oficiálne otvorenie. Sobotňajší galaprogram sľuboval jedinečnú šou a napriek určitým organizačným nedostatkom tieto prognózy naplnil.

Ilustračný obrázok k článku Spartak pokrstil nový štadión: Prehra s brazílskym Paranaense
Zdroj: TASR

Po športovej stránke sa o vrchol večera postarali futbalisti domáceho Spartaka Trnava. Ich prípravný súboj s popredným brazílskym tímom Atletico Paranaense sa skončil víťazstvom herne lepších hostí v pomere 2:0. Oba góly padli už v úvodných minútach.

Viac ako 16-tisíc divákov videlo pred hlavným súbojom zaujímavú exhibíciu Legiend Spartaka Trnava a slávneho holandského klubu Ajaxu Amsterdam. Na jednom ihrisku sa s polhodinovým omeškaním oproti pôvodnému harmonogramu stretlo množstvo hráčov, ktorí písali úspešnú históriu svojich tímov či už na domácej alebo na medzinárodnej scéne. Spartak Trnava si s Ajaxom zmeral sily počas svojej úspešnej éry v semifinále Európskeho pohára majstrov 1969. Po prehre 0:3 dokázali „bílí andeli“ doma poriadne zdramatizovať postupovú zápletku, no napokon zvíťazili iba 2:0 a do finále postúpili Holanďania.

Tých priviedol do Trnavy Sjaak Swart, strojca veľkých úspechov 33-násobného majstra Holandska, vďaka ktorým dostal prezývku „Mr. Ajax“. Za internacionálov Spartaka si zahrali esá ako Stanislav Jarábek, ktorý bol zároveň kapitánom mužstva, po jeho boku nastúpili napr. Jozef Adamec, Peter Zelenský, Miroslav Karhan, Marek Ujlaky, Jaroslav Timko či Ľubomír Luhový. Pred zápasom si prítomní vypočuli trnavskú klubovú hymnu „Il Silenzio“, pri ktorej naskakovala husia koža a následne zazneli i tóny slovenskej hymny. Exhibičný zápas sa napokon skončil víťazstvom Legiend Ajaxu 4:2, dva ich góly zaznamenal Richard Witschge.

Krásny štadión

Prvý presný zásah domácich farieb na trnavskom štadióne strelil bývalý kanonier Spartaka Ľ. Luhový: „Bolo pre mňa cťou môcť si zahrať na takomto krásnom štadióne, ktorý na Slovensku nemá obdobu. Verím však, že časom pribudnú aj ďalšie reprezentatívne stánky a slovenský futbal sa posunie dopredu. Teší ma každý gól, pretože tie boli náplňou mojej práce počas aktívnej kariéry a mám veľkú radosť aj z toho dnešného v exhibícii,“ povedal Luhový.

Pestrý prohram

Na veľkoplošnom monitore sa v ďalšom priebehu galavečera objavili dobové fotografie, pri ktorých publikum spomínalo na zosnulé legendy oboch klubov. Medzi nimi na Rinusa Michelsa a na domácej strane na Ladislava Kunu, ktorého meno vyvolávali fanúšikovia na slávu a jeho dres s číslom 9 vyradil majiteľ Vladimír Poór z používania. O zábavu prítomných divákov sa staral aj pestrý hudobný program, v rámci ktorého vystúpila ako predkapela tamojšie zoskupenie Golden Vein. Publikum rozpumpovala v polčasovej prestávke hlavného zápasu v 70-tych rokoch „valcujúca“ britská glamrocková skupina The Sweet. Na pódiu sa vystriedali aj ďalší interpréti.

Ligová premiéra

Štadión Antona Malatinského zažije premiéru vo Fortuna lige 2015/2016 už v nedeľu 30. augusta, keď domáci Spartak nastúpi proti MŠK Žilina. Následne si „červeno-čierni“ pozvali na 4. septembra súpera zvučného mena – do Trnavy príde počas reprezentačnej prestávky odohrať prípravný zápas deväťnásobný francúzsky šampión a víťaz Ligy majstrov z roku 1993 Olympique Marseille. Desiateho októbra sa uskutoční ďalší prípravný zápas, tentoraz bude súperom Spartaka holandský klub FC Utrecht.

Moderné požiadavky

Náklady na výstavbu štadióna, ktorý je súčasťou multiplexu City Arena, dosiahli 30 miliónov eur, z toho dotácia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) bola 13,5 milióna eur. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), kapacita štadióna je takmer 19 000 miest.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM