Peter Simon Rôzne

Špeciality starých mám z Gemera, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj na Gemeri. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré sú jednoduché a chutné zároveň.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám z Gemera, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Informácie sú zo stránky Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Bobalky

Potrebujeme: zemiaky uvarené v šupke, vajce, polohrubá a hrubá múka, mletý mak a k tomu cukrová voda alebo slanina

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Pretlačíme ich a následne pridáme vajíčko a múky toľko, koľko cesto poberie. Z cesta urobíme dlhý šúľok z ktorého nakrájame malé bobalky. V rúre ich upečieme do ružova. Upečené bobalky zavaríme vo vode, kým nevyplávajú na povrch. Môžeme ich zapražiť slaninkou a cibuľkou alebo podávať s mletým makom.

Gója

Potrebujeme: bravčové črevá, zemiaky, strúčiky cesnaku, hladká múka, bravčová masť, majoránka, čierne mleté korenie, soľ

Postup: Surové zemiaky postrúhame, ako keď ideme robiť cesto na zemiakové placky. Zmiešane ich s múkou, ale iba tak, aby cesto nebolo priveľmi husté, pretože potom bude gója veľmi tvrdá. Premiešame ešte s postrúhaným cesnakom, pridáme aspoň tri štipky majoránky, trochu mletého čierneho korenia a soli. Môžeme primiešať aj za jednu polievkovú lyžicu bravčovej masti, ale tiež nemusíme. Záleží od toho, kto to má ako radšej. Zmes potom naplníme do vyčistených bravčových čriev a na koncoch uzatvoríme podobne, ako sa plnia klobásy a uzatvárajú klobásy. Góju dáme variť, pričom vo vare musí zotrvať aspoň 20 minút. Po uvarení necháme vychladnúť. Na panvici rozpustíme bravčovú masť a góju vypražíme podobne ako jaternicu. Prípadne môžeme masťou potrieť plech a góju pečieme v trúbe.

Kukuričanka

Potrebujeme: mlieko, kukuričná múka, maslo, cukor

Postup: Mlieko s cukrom dáme zohriať. Keď začína pomaly vrieť sypeme kukuričnú múku a stále miešame. Množstvo záleží od toho akú hustú kašu máme radi. Dáme na tanier a polejeme rozpusteným maslo. Môžeme dochutiť grankom, alebo kakaom.

Posúchy

Potrebujeme: zemiaky, hrubá múka, vajce, soľ, maslo

Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme cez sitko a na doske spracujeme s múkou, soľou a vajíčkom. Z vypracovaného cesta pokrájame rovnaké kúsky, rozvaľkáme a pečieme na platni sporáka do ružova. Pred pečením treba popichať vidličkou. Upečené môžeme potrieť maslom a podávame s čajom.

Gemerské guľky

Potrebujeme: zemiaky,údené mäso, majorán, ml.čierne korenie, strúčiky cesnaku, soľ, hladká múka, údená slanina, kyslá kapusta, cibuľa, masť.

Postup: 1. krok Zemiaky očistíme, umyjeme, postrúhame a prebytočnú vodu z nich scedíme. Údene mäso uvaríme, vykostíme, zomelieme a premiešame so zemiakmi. Zmes posypeme majoránom, mletým čiernym korením, pretlačeným cesnakom a soľou. Pridáme múku a vymiešame tuhšie cesto. Z cesta formujeme guľky, ktoré obalíme v múke a varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch varíme ešte niekoľko minút. Po uvarení ich vyberieme a vložíme do misy. Údenú slaninku pokrájame na menšie kocky, opražíme. Uvarené guľky polejeme vyškvarenou masťou, posypeme škvarkami a obložíme pokrájanou kyslou kapustou. Navrch rozložíme pokrájanú cibuľu opraženú v rozohriatej masti dozlatista.77

Foto: ilustračné

Zdroj: www.gos.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM