Ľubomíra Karmanová Kultúra

Spisovateľ Peter Balko: Lučenčania môžu nájsť v mojej knihe odkazy, ktoré tam nikto iný nenájde

Príbeh z prostredia Lučenca učaroval čitateľom z celého Slovenska. Chválami na toto dielo nešetria ani odborníci. Vo svojom debutovom románe Vtedy v Lošonci, autor Peter Balko zanechal odkazy, ktoré však dokážu odhaliť iba Lučenčania.

Ilustračný obrázok k článku Spisovateľ Peter Balko: Lučenčania môžu nájsť v mojej knihe odkazy, ktoré tam nikto iný nenájde
Zdroj: Dnes24.sk

Scenárista a dramaturg Peter Balko predstavil v utorok (28. 7.) v bratislavskej Letnej čitárni U červeného raka svoj debutový román Vtedy v Lošonci. Víťaz celoslovenskej súťaže Poviedka 2012 vo svojej prvej prozaickej knihe zavedie čitateľov do minulosti a prítomnosti metropoly južného Slovenska – Lučenca.

Príbeh z Lučenca

„Je to príbeh z prostredia môjho rodného mesta, príbeh dvoch osemročných chlapcov, ktorí prežívajú jeden rok vo svojom živote – prvé lásky, sklamania, prvé kontakty so svetom dospelých, so životom, ale aj so smrťou,“ hovorí o svojej prvotine Peter Balko.

Peter v rozhovore priznal, že mu nie je cudzí magický realizmus. Jeho prvky použil aj vo svojom románe z metropoly juhu, v ktorom sa prelína reálne s ireálnym. Čitateľ chvíľkami nevie, kedy si z neho autor „uťahuje“ a kedy píše o skutočných udalostiach. „Som veľký fanúšik práve pokrivenej reality a opisovania sveta, ktorý je na jednej strane reálny, ale vždy si tam popridávam také pre niekoho rušivé, ale pre mňa pekné magické prvky,“ priznal s tým, že je veľký milovník diela Václava Pankovčína, ktorého považuje za jedného z najväčších slovenských magických autorov.

Tajné odkazy pre Lučenčanov

Vtipný, ale zároveň drsný a krutý román Vtedy v Lošonci má ambíciu zaujať nielen obyvateľov mesta, znalcov jeho minulosti či návštevníkov súčasného Lučenca. „Téma detstva je dostatočne univerzálna na to, aby sa do príbehu dostali aj ľudia, ktorí nie sú z južného Slovenska, ktorí nevedia o Lučenci nič,“ doplnil autor.

Priznáva však, že práve ľudia z tohto mesta alebo okolia môžu nájsť v knihe isté odkazy, ktoré tam nikto iný nenájde. „Zároveň si myslím, že je určená pre každého, kto aspoň nejakým spôsobom stále ostal dieťaťom.“

Peter Balko sa svojím prozaickým debutom, ktorý vyšiel vo vydavateľstve KK Bagala, zaradil medzi tohtoročných finalistov ceny Anasoft litera. Poetka Mila Haugová ho označila za skvelý. „Všetko je napísané čarovným rukopisom, akoby ešte chlapčenským, ale reflexia a vnímanie je už dospelé, mužské. Táto ostrá dvojpólovosť vytvára napätie, ktoré nedovolí odložiť knihu, kým ju nedočítate. Je to presné, žiarivé a predsa tajomné. Ako život.“

Thriller, aj komédia

Peter Balko sa narodil v Lučenci v roku 1988. Vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Je spoluautorom scenára k úspešnému slovenskému filmu Kandidát, ako dramaturg sa podieľa na diskusnej relácii Večera s Havranom. V roku 2012 zvíťazil v literárnej súťaži Poviedka s textom Labutia balada. Práve ten sa stal predlohou k jeho debutovému románu Vtedy v Lošonci (Via Lošonc).

V zime príde do kín hororový poviedkový film Strach, na ktorom spolupracoval. Momentálne píše scenáre pre dva celovečerné hrané projekty – kriminálny thriller zo slovensko-ukrajinskej hranice v réžii Petra Bebjaka s pracovným názvom Schengen Story a česko-slovenskú čiernu komédiu Príjemnú sústrasť v réžii mladého českého režiséra Jakuba Machalu. Oba filmy by sa mali v kinách objaviť v roku 2017.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM